SODNA STAVBA NA LITIJSKI

Letijo glave na pravosodnem ministrstvu: zdaj odletel še ta politik

Vlada je zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski razrešila Šoltesa.
Fotografija: Igor Šoltes FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Igor Šoltes FOTO: Jože Suhadolnik

Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Kot so sporočili z ministrstva, je vlada to storila »zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani«.

Švarc Pipanova je danes sicer podpisala odstopno izjavo z mesta ministrice za pravosodje, premier Robert Golob pa je o tem že obvestil DZ.

Ko se bo DZ z njenim odstopom seznanil na seji, bo Švarc Pipanovi funkcija tudi uradno prenehala, s tem pa bi prenehal tudi mandat državnemu sekretarju Šoltesu, saj je njegov mandat vezan na njenega. A ga je še prej vlada na predlog Švarc Pipanove torej razrešila.

Ministrica mu očita objektivno odgovornost

Kot kaže, mu ministrica očita objektivno odgovornost za domnevne nepravilnosti pri nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, za katero je država odštela 7,7 milijona evrov.

Očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu so se sicer najprej zgrnili na ministrico iz vrst SD, Švarc Pipanova pa vseskozi zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena. Prst je pri tem usmerila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke. Med slednjimi v generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije že odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres.

Zaradi nakupa je na ministrstvu odvzela nekatera ključna pooblastila vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, do zamenjave je prišlo tudi na mestu generalnega sekretarja ministrstva, saj je moral oditi Uroš Gojkovič. Naslednji v vrsti za prevzem odgovornosti pa je, kot kaže, državni sekretar Šoltes.

Švarc Pipanova je danes sicer podpisala odstopno izjavo z mesta ministrice za pravosodje, premier Robert Golob pa je o tem že obvestil DZ.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije