FESTIVAL VEŠČIN

Ste vedeli, da se 2000 slovenskih otrok razvija po indijskem programu?

Metodo brainobrain so pred 20 leti izumili v Indiji. Pri nas vsaki dve leti organizirajo festival veščin.
Fotografija: Mali BOBki, kot ljubkovalno kličejo otroke v programu, rešujejo matematične naloge z abakom, enostavnim mehanskim računalom.
Odpri galerijo
Mali BOBki, kot ljubkovalno kličejo otroke v programu, rešujejo matematične naloge z abakom, enostavnim mehanskim računalom.

Si predstavljate, da lahko otroci, stari od štiri do 14 let, dvomestna števila množijo in delijo brez pripomočkov? Računajo hkrati ob branju knjige? Kar 400 otrok se je na tretjem Festivalu Veščin – Brainobrainfest na Gospodarskem razstavišču pomerilo v hitrostnem računanju in vsem zbranim prikazalo svoje čudovite umske sposobnosti.

Večkrat nagrajeni program za izobraževanje otrok brainobrain izvira iz Indije. Pred 20 leti ga je razvil Anand Subramaniam z željo, da bi mladi razvijali obe možganski polovici. Program se osredotoča na pomembne veščine, kot so koncentracija, spomin, poslušanje, sposobnost učenja, kreativnost in vizualizacija.

Pod vodstvom direktorice Tee Grbič je brainobrain v Sloveniji prisoten že skoraj 10 let. S 15 centri po vsej Sloveniji, ki jih enkrat tedensko obiskuje skoraj 2000 otrok, spodbujajo razvoj leve in desne polovice možganov. Enkrat na dve leti pa se mladi brainobrainovci snidejo na festivalu veščin Brainobrainfest in se pomerijo med seboj in predvsem sami s seboj.

Na tekmovanju je mlade ume obiskal igralec, youtuber, voditelj, državni prvak v pomnjenju in rekorder v recitiranju decimalk števila pi Nik Škrlec. Otroke je navdušil s svojo neverjetno sproščenostjo in bil sam iskreno presenečen nad veščinami, ki jih mladi možgančki obvladajo. Festival je obiskala tudi veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji Namrata S. Kumar in izrazila zadovoljstvo, da slovenski otroci uživajo in napredujejo v programu, ki izvira iz njene domovine. V nagovoru je podprla otroke in njihove starše, ki se lotevajo zahtevnih nalog in s tem krepijo svoje možgane.

Tea Grbić, direktorica programa brainobrain za Slovenijo, je ob odlično izpeljanem dogodku strnila svoje misli: »Vesela sem, da vedno več staršev in učiteljev opaža, da so otroci, ki obiskujejo brianobrain program, v šoli hitrejši in zdržijo dlje pri nekaterih aktivnostih. Spontano začnejo iskati izzive.« Dodala je, da starši pogosto pričakujejo, da bo otrok zato boljši pri matematiki, a brainobrain se osredotoča predvsem na veščine, ki bodo otroku prišle prav pri vseh šolskih predmetih in v življenju na splošno. »Otrok, ki osvoji metodo brainobrain, ničkolikokrat vzame sapo marsikaterim staršem, ko brez težav računa v mislih, vendar je dota programa za otroke veliko večja,« je poudarila Grbićeva.

Na tekmovanju so morali v treh minutah rešiti čim več računov. Fotografije: Mediaspeed.net
Na tekmovanju so morali v treh minutah rešiti čim več računov. Fotografije: Mediaspeed.net

Otroci se v programu brainobrain umirijo, postanejo bolj motivirani, samozavestnejši, pogumnejši, znajo si postavljati cilje, razvijajo vztrajnost. To pa današnji otroci še kako potrebujejo na svoji življenjski poti. Dolgoletna raziskovanja razvoja človekovih možganov so pokazala, da je med obdobjem oblikovanja mentalnega razvoja od četrtega do 14. leta izjemno pomembno, da se izvaja miselna gimnastika za boljši razvoj možganske kapacitete in s tem enakomeren razvoj leve in desne možganske polovice.

Ker je klasično šolanje večinoma usmerjeno v razvoj leve možganske polovice, ki skrbi za logiko, razumskost in analitičnost, je desna polovica, ki je odgovorna za kreativnost, običajno slabše razvita. Čeprav so v družbi cenjene predvsem človekove lastnosti, ki izhajajo iz leve polovice možganov, je izjemno pomembno, da je dobro razvita tudi desna polovica, saj ima izjemen pomen pri hitrosti učenja, koncentraciji, spominu, intuitivnem reševanju problemov, iskanju rešitev, iskanju kreativnih rešitev itd. Te lastnosti pa ustvarjajo uspešne, kreativne ljudi. 

Leta 2014 se je Tea Grbić zaljubila v brainobrain in program pripeljala v Slovenijo.
Leta 2014 se je Tea Grbić zaljubila v brainobrain in program pripeljala v Slovenijo.

Veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji je ponosna, da se veščine iz njene dežele izvajajo po vsem svetu.
Veleposlanica Indije v Republiki Sloveniji je ponosna, da se veščine iz njene dežele izvajajo po vsem svetu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije