KREDIT

Ste predčasno poplačali kredit? Banka potrdila, pripada vam nadomestilo

Banka Slovenije je pritrdila stališču ZPS, da so kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov kredita.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Zveza potrošnikov Slovenije je zaradi neustreznih praks obračunavanja in prikazovanja zmanjšanja skupnih stroškov v primeru predčasnih odplačil banke in hranilnice prek svojega  združenja leta 2020 pozvala k doslednemu izvajanju določil zakona. O tem je obvestila tudi Banko Slovenije. Prizadevanje ZPS v korist potrošnikov je naposled dobilo epilog, so sporočili z ZPS.

»Kreditojemalec, ki v celoti ali delno predčasno poplača obveznosti iz kreditne pogodbe, je upravičen do vračila dela skupnih stroškov kredita, zaračunanih ob odobritvi. Dajalec kredita mora potrošniku na razumljiv način brezplačno predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov ter razliko vrniti kreditojemalcu,« so med drugim v sporočilu za javnost zapisali na Banki Slovenije, kjer od poslovnih bank tudi pričakujejo, da merila oziroma metodologije za izračun zmanjšanja ustreznega dela stroškov pri predčasnem odplačilu kredita ustrezno predstavijo na svojih spletnih straneh in drugih oblikah informacij za potrošnike.

image_alt
Spet dvig obrestne mere, slovenske banke med najbolj oderuškimi v EU

»Uveljavljanje pravice do predčasnega odplačila pomeni tudi vračilo ustreznega dela nadomestil stroškov, provizij in zavarovanj, ki jih potrošnik plača za posojilo. Kot sledi iz sporočila Banke Slovenije, so pri tem izjema notarski stroški, nekatere zavarovalne premije, stroški, povezani z vpisom v zemljiško knjigo, in nekateri drugi stroški, ki jih zaračunajo tretje osebe za že opravljene storitve,« piše ZPS.

image_alt
Banke služijo na račun Slovencev: v tujini varčevalcem tri odstotke, pri nas pa ...

Kolikšen del znižanja skupnih stroškov se bo v konkretnem primeru dejansko prelil v končno ceno za potrošnika, bo pokazal poseben obračun dajalca kredita. »Zakon namreč izrecno navaja, da je dajalec kredita potrošniku na razumljiv način in brezplačno na papirju ali drugem trajnem nosilcu podatkov dolžan predstaviti zmanjšanje obresti in drugih stroškov, ki nastanejo s celotnim ali delnim predčasnim odplačilom kredita. Ali povedano drugače – banke so vas dolžne seznaniti, kolikšen znesek bodo odštele od zneska za poplačilo, če boste posojilo odplačali pred pogodbeno dogovorjenim rokom. Če teh informacij ne prejmete, jih zahtevajte!« še pišejo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije