REKORDNO ZVIŠANJE V POL LETA

Spet dvig obrestne mere, slovenske banke med najbolj oderuškimi v EU

Slovenci imamo nizke obresti na depozite in visoke obresti na posojila. Hrvati veliko ugodnejše kljub višji inflaciji kot v Sloveniji.
Fotografija: Krediti bodo spet dražji. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Krediti bodo spet dražji. FOTO: Shutterstock

Svet Evropske centralne banke (ECB) je po pričakovanjih šestič zapored dvignil glavne obrestne mere v evrskem območju, in to za 0,5 odstotne točke. Od julija lani je svet osrednje evrske denarne ustanove obrestne mere skupno zvišal za 3,5 odstotne točke, kar je rekordna dinamika v zgodovini območja skupne valute. 

Osrednja obrestna mera za operacije glavnega refinanciranja je tako s 3,5 odstotka najvišja po oktobru 2008, ko se je začelo vztrajno zniževanje cene denarja v odzivu na izbruh svetovne finančne krize.

Obrestna mera za odprto ponudbo mejnega posojila je pri 3,75 odstotka, obrestna mera za odprto ponudbo mejnega depozita oziroma depozitna obrestna mera, ki je bila dolgo časa v negativnem območju, pa pri 3,0 odstotka.

V prihodnje napovedujejo manjše dvige

Je pa svet ECB, ki je na zadnjih zasedanjih jasno napovedoval dodatna zvišanja obrestne mere, čemur so nato sledile tudi izjave vodilnih centralnih bančnikov, posegel v smernice nadaljnjega zaostrovanja denarne politike.

Osrednji organ denarne politike v evrskem območju ostaja odločen, da zagotovi čimprejšnjo vrnitev inflacije na ciljno dvoodstotno raven v srednjeročnem obdobju. A namesto izrecne napovedi dodatnega zvišanja je po novem navedel, da je »ob povišani ravni negotovosti pomen podatkovno podprtega pristopa sveta ECB k sprejemanju sklepov o glavnih obrestnih merah še večji, saj bodo sklepi odvisni od ocene inflacijskih obetov v luči najnovejših ekonomskih in finančnih podatkov, dinamike osnovne inflacije in intenzivnosti prenosa denarne politike.

Slovenske banke med najbolj skopuškimi

Kot so pred dnevi poročale Finance, so slovenske banke med najbolj skopuškimi z obrestmi pri depozitih in najbolj oderuškimi pri obrestih za posojila.  Glede na podatke, ki so jih pridobili pri ECB, so stanovanjska posojila v Sloveniji četrta najdražja na evrskem območju. Pred Slovenijo je zgolj trojica baltiških držav: Litva, Latvija in Estonija, ki imajo skoraj enkrat višjo inflacijo.

Slovenski posojilodajalci so podpovprečni v vseh kategorijah obrestnih mer na depozite, čeprav je januarska splošna inflacija  dobro točko nad evrskim povprečjem pri 9,9 odstotka. Kljub temu so pri nas stanovanjska posojila četrta najdražja na evrskem območju. Povprečna obrestna mera za novoodobrena stanovanjska posojila je januarja znašala 3,89 odstotka, še poročajo Finance.

Najnižje obresti v Franciji, tudi na Hrvaškem zelo ugodni krediti

Francija ima povprečje oibrestnih mer za kredite 2,2 odstotka, pri 7-odstotni januarski inflaciji. Na depozite pa imajo nadpovprečno obrestno mero.  Tretjo najnižjo povprečno obrestno mero pa ima Hrvaška, kljub 12,5-odstotni splošno inflacijo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije