PRVI DAN TRGOVANJA

Ste kupili delnice NLB? Cena na borzi krepko višja

Veliko zanimanje za delnice NLB.
Fotografija: NLB na Trgu republike. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
NLB na Trgu republike. FOTO: Aleš Černivec, Delo

LJUBLJANA – V prvi uri trgovanja z delnicami NLB je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih za 712 tisoč evrov poslov, kar je desetkrat več kot z vsemi ostalimi delnicami prve borzne kotacije skupaj. Zadnji posli se sklepajo po 56,5 evra, kar je skoraj desetino več kot v javni ponudbi, poroča Delo.

Z današnjim začetkom kotacije delnic NLB na Ljubljanski borzi in Londonski borzi je SDH uspešno zaključil prvi korak privatizacije NLB, kot mu to nalaga strategija upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo je sprejel državni zbor leta 2015, pa so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga. S tem Slovenija izpolnjuje tudi prvi del zavez do Evropske komisije v zvezi s privatizacijo NLB, ki so bile dane kot posledica državne pomoči NLB v letu 2013 (in so bile spremenjene v letu 2018), so še dodali.

V postopku IPO NLB je bilo prodanih 11,818.181 delnic, kar predstavlja 59,1-odstotni lastniški delež NLB, po ceni 51,50 evra na delnico. Za opcijo presežne dodelitve, ki se uporablja za stabilizacijo cene, je namenjenih še 1,181.819 delnic NLB, kar predstavlja 5,9-odstotni lastniški delež NLB. Če se v obdobju 30 dni stabilizacijske aktivnosti ne bodo izvajale, pomeni, da je bil prodan 65-odstotni lastniški delež NLB.

Kupnina za prodane delnice znaša 609 milijonov evrov, brez upoštevanja eventualne kupnine od t. i. stabilizacijskih delnic, ki lahko znaša do približno 61 milijonov evrov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije