NAJ GASILCI

Staro železo za novo cisterno

Zadnji finalist akcije Iščemo naj prostovoljno gasilsko društvo Moto PGD Starše: Gasilec sem, ker hočem biti kot ata.
Fotografija: Srčna ekipa FOTOGRAFIJE: Pgd Starše
Odpri galerijo
Srčna ekipa FOTOGRAFIJE: Pgd Starše

STARŠE –  Majhen kraj med Mariborom in Ptujem je na slovenskem gasilskem zemljevidu že od nekdaj zapisan z velikimi črkami. Društvo, ki so ga ustanovili davnega leta 1887, je kot prvo na celotnem Dravskem polju premoglo cisterno za vodo. Ker je bilo napredno, so gasilci odgovarjali za rajon, ki ga danes pokriva kar 15 prostovoljnih gasilskih društev.
"Že od nekdaj dajemo poudarek delu z mladino. Mladinci so že leta 1994 postali državni prvaki, kot zadnji največji uspeh mladine pa si štejemo nastop na gasilski olimpijadi leta 2013 v Franciji," nam je dejal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Starše Damjan Toplak. Tudi sicer v društvu velja moto, ki se ga je pred leti domislil eden od pionirjev: "Gasilec sem, ker hočem biti kot ata".

Za članstvo se gasilcem iz Starš ni treba bati, saj je društvo na tekmovanjih zastopano kot malo katero drugo. Lani je bilo na državnem prvenstvu gasilcev kar pet ekip iz PGD Starše, pred tremi leti je starške barve branilo celo osem ekip. "Pomembno je
Srčna ekipa FOTOGRAFIJE: Pgd Starše
Srčna ekipa FOTOGRAFIJE: Pgd Starše
sodelovati, a gasilci iz Starš smo navajeni tudi zmagovati. Poleg več naslovov na državnih tekmovanjih, pokalih in ligah je največji tekmovalni uspeh PGD Starše peto mesto članov A na olimpijadi v Avstriji leta 2017," je še dodal Toplak.
Vodilni možje v društvu stremijo k napredku, kot prvi v Sloveniji so organizirali tekmovanje v spajanju sesalnega voda (SSV), ki ga je Gasilska zveza Slovenije razširila v zimsko ligo SSV. Lani so imeli 30 intervencij. So pa iz aktivnega dela v operativi nedavno izključili cisterno znamke Mercedes, letnik 1950, ki jo bodo poslej negovali kot oldtimerja. "Devetinšestdeset let staro vozilo menjujemo z novim. Lani smo se peljali v Berlin, kjer smo kupil rabljeno šasijo," je optimističen Damjan Toplak in nadaljuje: "Trenutno zbiramo denar, da lahko gremo v nadgradnjo vozila. Vsak evro bi bil v pomoč pri nabavi novega vozila. V namen lažjega financiranja smo organizirali tudi akcijo zbiranja starega železa. Do zdaj smo zbrali že več kot 25 ton. Več o naši akciji si lahko preberete na internetu ali družabnih omrežjih."
Operativni del zastopa barve svojega društva na domala vseh tekmovanjih.
Operativni del zastopa barve svojega društva na domala vseh tekmovanjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije