JE TO RES MOGOČE?

Stanovanja so pošteno plačali, zdaj bi lahko ostali brez

Čeprav imajo lastnino vpisano v zemljiški knjigi, bi lahko ostali brez lastninske pravice.
Fotografija: Najvišja novogoriška stolpnica, center Eda, je bila zgrajena leta 2011 v središču Nove Gorice. Zgradilo jo je novogoriško podjetje Euroinvest in vanjo vložilo 40 milijonov evrov. Stavba ima 20 nadstropij, v petih podzemnih etažah so parkirna mesta, v treh pritličnih etažah trgovsko-storitveni del, v osmih etažah pa pisarniški del, stanovanja so urejena v štirih najvišjih etažah. FOTO: Katja Željan
Odpri galerijo
Najvišja novogoriška stolpnica, center Eda, je bila zgrajena leta 2011 v središču Nove Gorice. Zgradilo jo je novogoriško podjetje Euroinvest in vanjo vložilo 40 milijonov evrov. Stavba ima 20 nadstropij, v petih podzemnih etažah so parkirna mesta, v treh pritličnih etažah trgovsko-storitveni del, v osmih etažah pa pisarniški del, stanovanja so urejena v štirih najvišjih etažah. FOTO: Katja Željan

NOVA GORICA – Stanovalci in lastniki poslovnih prostorov v centru Eda v teh dneh prejemajo z novogoriškega sodišča izbrisne tožbe za njihovo etažno lastnino. Vzrok za tožbo, ki jo je vložilo podjetje Elcom skupaj s petimi posamezniki, naj bi bil napačno narejen lastninski elaborat.

Čeprav se s tožbo ne strinjajo, morajo nanjo utemeljeno odgovoriti v 30 dneh. V nasprotnem primeru bi lahko vseh 67 lastnikov ostalo brez lastninske pravice, četudi so stanovanja in poslovne prostore v najvišji novogoriški stavbi pošteno plačali in so kot lastniki tudi vpisani v zemljiški knjigi.

Kaj naj naredijo?

Med njimi so 40 lastnikov stanovanj, nekatera podjetja in zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. V sredo zvečer so se zbrali na sestanku, da se dogovorijo, kaj naj storijo in kako naj odgovorijo na tožbo. Nekateri med njimi so namreč pošto že dvignili, zato teče 30-dnevni rok za pritožbo. Ker je med toženimi tudi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je po stečaju Euroinvesta kupila precejšnje število poslovnih prostorov na dražbi, so na shodu pričakovali tudi njihovega predstavnika, ki pa ga tudi tokrat ni bilo.

Tožniki želijo s tožbo poplačati svoje terjatve do Euroinvesta, saj bi ob uspešni tožbi stanje lastništva v Eda centru vrnili na začetek, pred prodajo, in bi tako lahko sami za majhno vsoto kupili stavbo.

Tožijo jih upniki

Lastniki so na zboru predvsem spraševali, kako je mogoče, da je ob vseh polnomočnih sklepih in vpisu lastnine v zemljiško knjigo prišlo do tovrstne tožbe. Tožijo jih upniki družbe Euroinvest v stečaju, med njimi tudi nekdanji zaposleni v Euroinvestu, ki so izdelali sporni lastninski elaborat. Nekateri lastniki so prepričani, da je primer sporen in da je treba raziskati ozadje.

Avgusta 2015 je bil na podlagi sklepa novogoriškega sodišča uveden stečaj podjetja Euroinvest. V stečajnem premoženju se je tako znašel tudi center Eda.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije