KATASTROFA

Takšno je razdejanje po neurju (FOTO in VIDEO)

Objavljeno 03. avgust 2020 19.25 | Posodobljeno 03. avgust 2020 22.46 | Piše: Ma. M.

Močan veter podiral drevesa, odkrival strehe. Ljudje bežali pred nevarnostjo.

Sunki vetra so bili tako močni, da so ruvali drevesa. FOTO: Bralka poročevalka
Vremensko nestabilno vreme se je začelo že v nedeljo popoldne s padavinami in se nadaljevalo v ponedeljkovem dopoldnevu. Zgodaj popoldne pa so vremenoslovci prižgali vijolična opozorila za veliko verjetnost toče. Proti večeru je nevihtna celica zajela Obalo. Ljudje so bežali in iskali skrivališča, poročajo o veliki škodi. Bilo je kot vesoljni potop. Veter je bil tako močan, da je ruval in podiral drevesa, vse je letelo po zraku.
Še prej je neurje pustošilo po Istri. Poročajo, da je veter pihal s sunki okoli 100 km/uro. Nevšečnosti so povzročali tudi nalivi. Bralec nam je poslal video iz Umaga (Stella Maris). »Kot sodni dan je bilo,« nam je povedal eden izmed bralcev. 
image
V Istri podira drevesa. FOTO: Bralec poročevalec
Tako je bilo neurje nad Koprom. Bralka Darka nam je poslala video. Neurje je trajalo kakšnih 15 minut, veter pa je pihal po nekaterih podatkih tudi do 122 km/uro.

  Kot smo poročali, so te dni nad našo državo razmere ustrezne za razvoj supercelic, zaradi česar lahko nastanejo večja toča in močni sunki vetra.
Parkiranje v garažah trgovskih centrov
Zaradi napovedanih možnosti toče in neviht, ki se bodo nadaljevale tudi v noč na torek, bodo danes parkirne hiše nekaterih nakupovalnih središč odprte vso noč. To so denimo napovedali v Mercatorjevih centrih, ljubljanskem Cityparku in celjskem Citycentru, avtomobile bo mogoče na varno parkirati tudi pri nakupovalnem središču Park Center v Kopru.

Spremljajte iz minute v minuto, kje je velika verjetnost toče.  

image
Obala v ponedeljkovem večeru. FOTO: Arso

 
Opozorilo, razlivanje rek
V noči na torek lahko zlasti na območju jugozahodne in osrednje Slovenije močno narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke ter pri tem poplavijo. Zlasti reke na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in v osrednji Sloveniji bodo narasle do velikih pretokov. Ob močnejših nalivih lahko predvsem v zahodni, jugozahodni, severni in osrednji Sloveniji hitro narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke, ob tem so verjetna razlivanja, ponekod v jugozahodni in osrednji Sloveniji tudi poplavljanja. Ta pojav bo možen tudi v torek čez dan. V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki, Ljubljanica, pa tudi Sava nižje, Drava in Mura. Zviša se lahko tudi gladina morja, morje se ob tem lahko razlije po najnižjih delih obale.

Ste opazili kaj zanimivega? Pišite nam. 

Deli s prijatelji