NA SPLETU

Spletna plačila v porastu

Na internetu nakupuje že več kot tri četrtine Slovencev, najraje uporabljamo debetne kartice.
Fotografija: Dvojna avtentikacija je povečala varnost potrošnikov. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Dvojna avtentikacija je povečala varnost potrošnikov. FOTO: Shutterstock

Epidemija covida-19 je spremenila marsikaj, med drugim načine nakupovanja in plačilne navade. Globalna kartična družba Mastercard je v najnovejši raziskavi Masterindex preverjala plačilne navade Slovencev in ugotovila, da v primerjavi z lanskim letom še pogosteje plačujemo po spletu, dviguje pa se tudi mobilno plačevanje. Plačilna kartica ostaja najbolj priljubljena metoda plačevanja – večina Slovencev ima po dve –, uporaba gotovine pa je vedno redkejša.
 

Spletni nakupi in plačila


Že tri četrtine Slovencev (76 odstotkov) nakupuje prek spleta, pri čemer se je zmanjšalo število tistih, ki tega sploh ne počno, in sicer s 6 na le 4 odstotke. Epidemija covida-19 pri več kot polovici anketiranih ni vplivala na pogostost spletnega nakupovanja (58 %), 30 % Slovencev pa je pogosteje nakupovalo prek spleta. V primerjavi z lanskim letom je tistih, ki so začeli spletno nakupovati šele med epidemijo, skoraj trikrat več (9 %), za dobro polovico manj pa je tistih, ki jih epidemija ni prepričala o spletnem nakupovanju (trije proti osmim odstotkom).
Kartično in brezstično FOTO: Ljubo Vukelić
Kartično in brezstično FOTO: Ljubo Vukelić

Kar 86 odstotkov Slovencev spletno plačevanje ocenjuje kot varno, zmanjšal pa se je delež nezaupljivih (12 % v letu 2021; 10 % v 2020), pri čemer kot razlog za sumničavost izpostavljajo dolgotrajne postopke odpravljanja težav (37 %), splošno nezaupanje v spletno plačevanje (32 %) in spletne trgovine (30 %) ter celo spletne opise izdelkov (29 %).
Največ Slovencev uporablja plačilno kartico (60 %). Vse manj priljubljeni načini plačevanja pa so z gotovino (39 % v 2020 in 33 % v 2021), sistem PayPal (32 proti 28 odstotkom) in poštne nakaznice (šest proti štirim odstotkom).
 

Varnejši nakupi


Večina Slovencev (87 %) pozdravlja letošnjo zakonodajno novost pri potrjevanju spletnih plačil, ki zahteva dvojno potrjevanje vseh spletnih nakupov, kar krepi varnost potrošnikov. Med različnimi načini avtentikacije spletnih plačil večina kot najbolj varno izpostavlja geslo za enkratno uporabo (83 %), sledijo mu skeniranje prstnega odtisa (79 %) in prepoznava obraza (61 %) ter druge biometrične metode (61 %).

Petina lastnikov plačilnih kartic se za preverjanje pristnosti uporabnika kartice poslužuje kode prek SMS-sporočila (19 %) ali varnostne kode v mobilni banki (23 %). Vse bolj priljubljeni načini potrjevanja spletnih plačil pa so prek mobilne denarnice ali mobilne banke (14 %, kar je za 10 odstotnih točk več kot lani), skeniranje prstnega odtisa (10 % uporabnikov, dvakrat več kot lani) in prepoznava obraza (trije odstotki, kar je za dve odstotni točki več kot lani).
 

Mobilno plačevanje


V primerjavi s prejšnjim letom se je za devet odstotnih točk povečal delež ljudi, ki je že vsaj enkrat plačal z mobilnim telefonom (48 odstotkov). V nsprotju z letom 2020 je več kot polovica Slovencev pametni telefon uporabila za spletne nakupe (53 %), mobilno plačevanje pa se je zmanjšalo v trgovinah in na bencinskih črpalkah (44 % v 2021; 56 % v 2020) ter restavracijah in barih (19 % v 2021; 26 % v 2020).


Posledica je tudi velik delež tistih, ki pozdravljajo metodo plačevanja z mobilno aplikacijo, kar pol več kot lani (83 % v 2021; 57 % v 2020), znatno manj pa je tistih, ki je sploh ne bi uporabili (17 % v 2021; 43 % v 2020). Medtem ko bi kar tri četrtine Slovencev (76 %) na prvo mesto glede ključnih lastnosti mobilne aplikacije umestilo varno potrjevanje z biometrijo, je 63 % pomembna tudi preprostost plačilnega postopka.
 

Gotovine vedno manj


Plačilne kartice vsak dan uporablja 24 % ljudi (17 % v letu 2020); vedno pogosteje služijo kot sredstvo za nakup osnovnih potrebščin (hrana, pijača). Vse manj pa je priljubljena gotovina (31 % v 2019; 24 % v 2020 in 22 % v 2021). Vedno večja je verjetnost, da je v denarnici Slovenca med karticami tudi debetna, ki vse od leta 2018 ostaja najpogosteje uporabljena metoda plačevanja (48 % v letu 2021). 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije