PREPOVED PREDVAJANJA

Šok za slovensko televizijo: informacijska pooblaščenka prepovedala prenos seje

Gledalce so obvestili, da seja ne bo predvajana.
Fotografija: Namesto prenosa seje je gledalce pričakalo obvestilo. FOTO: Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Namesto prenosa seje je gledalce pričakalo obvestilo. FOTO: Getty Images/Istockphoto

MEDVODE – Lokalna televizija Medvode je prejela dopis informacijske pooblaščenke, v katerem so dobili prepoved predvajanja prenosa 2. seje občinskega sveta, saj je po njeni presoji glede na pravice posameznika do zasebnosti in zakona o varstvu osebnih podatkov predvajanje nezakonito. Eden izmed izvoljenih svetnikov namreč ni podpisal soglasja, o tem pa je obvestil tudi informacijsko pooblaščenko. Tako je gledalce namesto prenosa seje na malih zaslonih pričakalo obvestilo, da seja ne bo predvajana. Celotni zapis si lahko preberete spodaj.



Na vse skupaj se je odzval tudi direktor Kabelske televizije Medvode Iztok Pipan, ki je zapisal (nelektorirano): 

»Današnje nepredvajanje seje občinskega sveta Občine Medvode je korak nazaj v interesu javnosti o dostopnosti javnih informacij. In to velik. Ne glede na pravice posameznika do zasebnosti in zakona o varstvu osebnih podatkov. In ne glede na morebitno neusklajenost občinskih predpisov s spreminjajočo se zakonodajo. Občani imajo pravico vedeti, kaj njihovi izvoljeni predstavniki v njihovem imenu in za njihov denar odločajo. Občinski svetniki postanejo funkcionarji tisti trenutek, ko si potrdijo mandat, zavedanje o javni funkciji pa jim mora biti točka vedenja že ob podpisu kandidature. In v lokalni ustavi, Statutu občine je zapisano: »Seje občinskega sveta, občinskih odborov in komisij so odprte za javnost, razen kadar svet zaradi posebnih okoliščin v javnem interesu z večino glasov vseh članov odloči, da se javnost izključi« (16.člen). In javnost dela občinskega sveta je najbolj dosežena ravno s prenosom na lokalni televiziji. Ki te seje prenaša najdalj v Sloveniji, saj smo s tovrstno prakso zagotavljanja popolne seznanjenosti občanov pričeli prvi v Sloveniji, takoj po ponovni ustanovitvi Občine Medvode. Tako, da vsi kandidati za javne funkcije v naši občini vedo, da bodo z izvolitvijo postali tudi lokalni politiki s televizijskih ekranov. Vse, kar se je zgodilo danes je zgolj farsa demokracije in varstva zasebnosti.«

Gledalci so tako prvič od ustanovitve Občine Medvode ostali brez prenosa občinske seje. Neuradno je to dosegel svetnik iz vrst nekdanjega dolgoletnega župana Medvod Stanislava Žagarja, ki je funkcijo opravljal v obdobju 1994–2014, na predzadnjih volitvah ga je premagal takrat najmlajši in tudi sedanji župan Nejc Smole. ​Občinski svet sicer šteje 23 svetnikov, 22 jih je soglasje za predvajanje podpisalo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije