'ETIČNO SPREJEMLJIVO CEPIVO'

Slovenskim vernikom sprva odsvetovali cepljenje, zdaj pa pravijo takole

Slovenska škofovska konferenca zdaj pravi, da so za katoličane v trenutnih razmerah etično sprejemljiva vsa cepiva.
Fotografija: FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jure Eržen, Delo

»Za katoličane so v trenutnih razmerah etično sprejemljiva vsa cepiva,« je danes sporočila Slovenska škofovska konferenca (SŠK). Katoliška cerkev vabi vse katoličane, da se po posvetu z osebnim zdravnikom odločijo za cepljenje in s tem zaščitijo svoje zdravje in zdravje bližnjih. Glede na omejeno količino cepiv, ki je v Sloveniji na voljo, verniki po njihovih besedah trenutno nimajo možnosti izbire, s katerim cepivom se bodo cepili. Glede na to SŠK meni, da se lahko cepijo z vsemi dostopnimi cepivi, torej tako proizvajalcev Pfizer-Biontech, Moderna in AstraZeneca. Pričakujejo pa, da bo država čim prej zagotovila večje količine cepiv in s tem tudi možnost, da se katoličani odločijo za tista cepiva, ki so moralno ustreznejša.

image_alt
Dan po cepljenju štirih predsednikov. So zaznali kakšne neželene učinke?


Na spletni strani Katoliške cerkve so konec januarja katoličanom odsvetovali cepljenje s cepivom AstraZenece. Po njihovi oceni je namreč moralno kompromitirano, ker proizvodnja tega cepiva vključuje uporabo celičnih linij splavljenih otrok. Če nimajo možnosti cepljenja z drugimi etično sprejemljivejšimi cepivi in bi odložitev cepljenja ogrožala njihovo zdravje in zdravje drugih, pa je uporaba tega cepiva »moralno dopuščena«, so menili takrat. Na SŠK pa so danes dodatno pojasnili, da so škofje v svoji izjavi poudarili koristnost cepljenja in ob tem izpostavili, naj bo brezplačno in prostovoljno ter da se ne smejo diskriminirati tisti, ki se denimo iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti.

image_alt
Kdo se ne bi smel cepiti in zakaj ne –14 vprašanj in odgovorov


Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar se je ob današnjem obisku Splošne bolnišnice (SB) Ptuj dotaknil tudi odziva SŠK z začetka letošnjega leta, ki je bil po njegovi oceni napačen. Kakršno koli pozivanje proti cepljenju je po njegovih besedah škodljivo, je vlada objavila na twitterju.

Tudi vodja svetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar se je v petek odzvala na stališče SŠK iz začetka leta in poudarila, da je pomembno, da se ljudje cepijo s cepivi, ki so na voljo. To je namreč po njenih besedah koristno in prepreči marsikatero smrt.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije