Slovenca po prihodu domov čaka 14 dni karantene

Predvidoma danes bosta prispela v domovino.
Fotografija: Na ladji je bilo več kot tri tisoč potnikov. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Na ladji je bilo več kot tri tisoč potnikov. FOTO: Reuters

Slovenska državljana, ki sta bila med potniki na ladji za križarjenje Diamond Princess, na kateri so do zdaj zabeležili največ okužb z novim koronavirusom zunaj Kitajske, bosta predvidoma danes prispela v Slovenijo. Iz Japonske se vračata najprej z italijanskim letalom skupaj z drugimi državljani EU, nato pa prek Berlina s komercialnim letalom.

Čas prihoda v Slovenijo je odvisen od formalnosti na berlinskem letališču Tegel. Ob prihodu v Slovenijo bodo zanju preventivno odredili 14-dnevno karanteno na domu.

Italijansko letalo s skupno 37 evropskimi državljani je s tokijskega letališča vzletelo v petek popoldne. Po postanku v Berlinu naj bi v Rimu pristalo v današnjih zgodnjih jutranjih urah. Vse potnike so pred odhodom pregledali zdravstveni strokovnjaki italijanskega obrambnega ministrstva in pri vseh so bili testi za okužbo z novim koronavirusom negativni.

Iz Berlina za 20 tisočakov

Stroški najema letala za polet iz Berlina bodo do 20.000 evrov. Uprava za civilno zaščito in reševanje bo v okviru mehanizma EU za krizne razmere Evropsko komisijo zaprosila za povračilo stroškov najema in poleta letala v Slovenijo v višini 75 odstotkov.

Na ladji Dimond Princess z več kot tri tisoč potniki in člani posadke je bilo skupno šest slovenskih potnikov. Dva sta se v Slovenijo vrnila že v četrtek s komercialnim letom. Tudi pri njiju je bil test na novi koronavirus negativen. Kljub temu so slovenski pristojni organi zanju odredili 14-dnevno karanteno na domu.

Dva slovenska državljana, pri katerih so potrdili okužbo, nista pa zbolela za boleznijo covid-19, ostajata v izolaciji v bolnišnici na Japonskem.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije