JUNAK

Bojan skočil v zaledenelo jezero in rešil psa (FOTO)

37-letni Mežičan Bojan Kokal mu je sprva neuspešno poskušal pomagati z vrvjo. Šele eno uro po prihodu iz mrzle vode je začutil prste na nogah.
Fotografija: Reševanje. FOTO: FB/zajem zaslona
Odpri galerijo
Reševanje. FOTO: FB/zajem zaslona

Včeraj se je bliskovito hitro po vseh družabnih omrežjih in po spletu razširil videoposnetek pogumnega Korošca, ki je dan prej brez pomislekov zakorakal v zaledenelo Ivarčko jezero in rešil utapljajočega se psa iz ledeno mrzle vode.

Bojan Kokal iz Mežice ni omahoval. FOTO: osebni arhiv
Bojan Kokal iz Mežice ni omahoval. FOTO: osebni arhiv

Ko je Bojan Kokal iz Mežice nato na svojem družabnem profilu objavil posnetek reševalne akcije in pripisal, da mu je lastnik psa zagotovo dolžan pivo, si ni mislil, da si bo njegovo pogumno dejanje ogledalo kar več kot četrt milijona ljudi. Do včeraj popoldne je posnetek doživel kar 275.000 ogledov, po družabnih omrežjih pa ga je delilo na tisoče ljudi. »Bravo, poklon, še so dobri ljudje, vsa čast in spoštovanje, marsikdo ne bi tega storil za sočloveka, kaj šele za živali,« so se glasili komentarji pogumnega dejanja.

Prav tako si Bojan Kokal niti malo ni predstavljal, da se bo njegov popoldanski izlet s prijateljem do Ivarčkega jezera pod Uršljo goro, v bližini smučišča Ošven, končal tako mokro in hladno. »Malo sva špancirala, bilo je popoldan in sonca tam že zdavnaj ni bilo več. Jezero je bilo povsem zaledenelo, ravno en krog sva naredila, ko je kolega opazil, da je pes pri pomolu padel v vodo oziroma v luknjo v ledu in da se utaplja, saj ne more ven,« nam je povedal, ko smo ga poklicali po telefonu.

Tudi z desko ni šlo

Nemočno je plaval v ledeni luknji. FOTO: FB/zajem zaslona
Nemočno je plaval v ledeni luknji. FOTO: FB/zajem zaslona

Bojan, ki je sicer zaposlen v bližnji Avstriji, kjer dela strehe, sicer pa rad hodi v hribe in kolesari, je hitro stekel v avto po vrv, saj sta s prijateljem pomislila, da bi se je ubogi pes, ki je vidno izgubljal moči v hladni vodi, nekako oprijel. Ker vrv ni bila prav nič v pomoč, se je 37-letni Mežičan hitro odločil, da bo treba ponj v vodo, se slekel in brez omahovanja storil odločilni korak. »Uf, res je bila mrzla. Ko sem prišel ven, sem imel vse žile zunaj, šele čez kakšno uro sem začel čutiti prste. Še dobro, da sem se prej slekel, drugače bi gotovo dobil omrzline. A takrat seveda nisem veliko premišljeval o tem, koliko bo mrzlo. Saj ni bilo druge, če ga ne bi rešil, bi ubogi pes kmalu poginil. Res je bilo srečno naključje, da sem bil prav takrat v bližini, to sploh ni bilo vprašanje, da ne bi šel ponj,« pripoveduje junak Koroške, zaradi katerega pregorevajo vsa družabna omrežja po Sloveniji.

Najprej je torej Bojan do pasu zakorakal v ledeno vodo in poskušal z desko razbiti led, ki ga je ločil od utapljajočega se psa. Po nekaj neuspešnih udarcih mu ni preostalo drugega, kot da se uleže na tanek led in se nekako prebije do štirinožca. To mu je tudi uspelo in se je kar do vratu znašel v ledeni vodi, prijel kužka in mu pomagal na kopno.

Ušel lastniku

Najprej sta mu vrgla vrv. FOTO: FB/zajem zaslona
Najprej sta mu vrgla vrv. FOTO: FB/zajem zaslona

Srečni rešenec je bil po uspešni akciji precej izmučen in prestrašen, Kokal pravi, da je bil v šoku, zato se svojemu človeškemu rešitelju niti ni pretirano zahvalil, ampak je hitro stekel stran. A seveda mu Bojan tega ni zameril, saj je tudi njega tako zelo zeblo, da je odhitel do avta in se v njem počasi in postopoma ogrel. Od preveč toplote naenkrat ga je namreč zelo močno bolelo.

Zaradi številnih delitev in objav na družabnih omrežjih se mu je proti večeru oglasil tudi kužkov lastnik in se mu lepo zahvalil za rešitev. Povedal mu je, da živijo v bližini in da jim je pes ušel, za prinašalce in labradorce pa je značilno, da izkoristijo vsak trenutek, da lahko skočijo v vodo. Na veliko srečo se tokratni pobeg ni končal usodno, čeprav je le malo manjkalo.

Bojan Kokal nam še pove, da ni pričakoval tolikšne prepoznavnosti, a ker je imel kar 12 let psa italijanske pasme cane corso, ni prav nič pomišljal, ko je bilo treba nemudoma pomagati neznanemu psu v stiski. 

Slekel se je in zakorakal v jezero. FOTO: FB/zajem zaslona
Slekel se je in zakorakal v jezero. FOTO: FB/zajem zaslona
Reševanje. FOTO: FB/zajem zaslona
Reševanje. FOTO: FB/zajem zaslona
Spet na suhem. FOTO: FB/zajem zaslona
Spet na suhem. FOTO: FB/zajem zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije