Šivajo tudi za blagovne rezerve

Ob pomanjkanju zaščitne opreme so marsikje sami začeli delati maske.
Fotografija: Šivilje delajo s polno paro. FOTOGRAFIJI: Občina Pivka
Odpri galerijo
Šivilje delajo s polno paro. FOTOGRAFIJI: Občina Pivka

Tisoč in ena ideja se pojavlja na svetovnem spletu, kako si doma narediti zaščitno masko za usta in nos, ob tem pa seveda ne smemo biti zavedeni, da gre za kirurške zaščitne maske. Slednje so precej bolj odporne in neprepustne. A v času epidemije koronavirusa je še kako pomembno, da smo ob morebitnem stiku z drugo osebo vsaj nekako zaščiteni.
Iz družbe Mi&Lan prihajajo zaščitne maske za večkratno uporabo. FOTO: Oste Bakal
Iz družbe Mi&Lan prihajajo zaščitne maske za večkratno uporabo. FOTO: Oste Bakal

Razgrabljene zaščitne maske pri dobaviteljih ter težave države z nakupom novih so prenekatere Slovence in Slovenke pahnili v nemilost, ta pa se je pravzaprav izkazala za priložnost. V občini Pivka so denimo 20. marca z javnim pozivom iskali prostovoljke – šivilje, ki bi bile pripravljene šivati domače maske.
 

Občina kupila blago


»Članica štaba civilne zaščite Neva Šemrov je najprej pripravila navodila za šivanje, poiskali smo dobavitelje blaga. Nato smo k prostovoljnemu šivanju mask pozvali naše občane prek občinske spletne strani in družabnega omrežja. Objavili smo navodila za delo. Takoj se nam je odzvalo veliko zainteresiranih, tudi iz drugih občin, a ker ne moremo zagotavljati blaga za vse, smo se odločili, da delo organiziramo lokalno, za naše javne zavode, komunalna podjetja, za oskrbo na domu in tudi za ranljive prebivalce naše občine,« so nam povedali na občini Pivka. Enajst šivilj prostovoljk se je zbralo naslednji dan ter prevzelo blago, ki ga je kupila občina. Gre za stoodstotni bombaž, ki se ga lahko pere na 90 stopinjah Celzija.


Torej so maske večkrat uporabne, saj so epidemiologi in infektologi jasni: v času kroženja novega koronavirusa je treba prati na najmanj 60 stopinjah, saj to uniči virus. Razložijo nam, da so prve izdelke že razdelil družinskim zdravnikom v občini, 140 so jih predali Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo v Postojni. Mini domača proizvodnja pa nikakor ni obstala, 22 šivilj šiva naprej. »Načrtujemo, da bodo naše prostovoljke v tej akciji sešile 1500 mask,« so še povedali. Tovrstna akcija je povzeta po zgledu UKC Ljubljana, kjer so se zaposlene lotile šivanja mask.
 

Nova dejavnost v podjetjih


Na skrajnem severovzhodu države, v Gornjih Petrovcih na Goričkem, deluje podjetje Mi&Lan in zaposluje več kot 130 šivilj, modelarjev, krojačev in oblikovalcev. Nastalo je na pogorišču nekdanjega tekstilnega giganta Mure in je v lasti ter pod vodstvom nekdanjega tehničnega direktorja in člana uprave bivše Mure Milana Möreca.


Že prejšnji teden so pristojnim v državi posredovali ponudbo, da imajo kapacitete ter zmožnosti za proizvodnjo zaščitnih mask, ob tem da sodelujejo s podjetjem Prevent&Deloza, ki že ima pogodbo z državo. Proizvodnja je že stekla, prve dobave zaščitnih mask bodo lahko zagotovili konec tega tedna; gre za pralne maske, ki se lahko uporabijo večkrat. Ob tem nam je prvi mož Mi&Lana zatrdil, da bodo pri njih sešite maske namenjene izključno za blagovne rezerve. Proizvodnja, pravi Mörec, še ni na stoodstotnih zmogljivostih, a se bo povečala; prvi dan so izdelali 1000 mask, računajo, da jih bo vsak dan tisoč več.

​Šivajo jih tudi v podjetju Boxmark iz Kidričevega, 132 šivilj se je javilo prostovoljno. Direktor Marjan Trobiš ocenjuje, da jih bodo tedensko izdelali do 45.000. Prve dobave za blagovne rezerve so sicer že zapustile proizvodnjo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije