Predstavitvena informacija

Sejem vseh sejmov MOS, ki letos poteka že 52., v torek, 10. septembra, ponovno odpira svoja vrata.

Na celjskem sejmišču od 10. do 15. septembra poteka sejem vseh sejmov MOS.
Fotografija: V Celju bo spet pestro. FOTO: Celjski sejem
Odpri galerijo
V Celju bo spet pestro. FOTO: Celjski sejem

Sejem pod pod eno blagovno znamko vključuje pet vsebinskih področij: MOS Dom – gradnja in obnova doma, MOS Turizem – kamping in karavaning, destinacije in prehrana, MOS Tehnika – oprema in orodja za podjetja in domače mojstre, MOS B2B – poslovne storitve in poslovne priložnosti v tujini, MOS Plus – izdelki široke potrošnje. Nove poslovne priložnosti bo letos kot država partnerica ponudila Črna gora, ponovno pa se v Celje vrača tudi Kitajska.

»MOS smo v zadnjih letih precej spremenili, ljudje pa si ga še vedno predstavljajo takega, kot je bil pred 15 leti. Še vedno prevladuje prepričanje, da je zgolj sejem suhe robe, obrti in izdelkov splošne potrošnje, prostor, na katerem se da kupiti vse. Z delitvijo na segmente že z imeni povemo, kaj MOS danes ponuja, in upam, da nam bo uspelo spremeniti to zakoreninjeno predstavo in da bodo ljudje uvideli, da je postal sejem trendov in novosti s prej naštetih področij,« pove izvršni direktor Celjskega sejma, d. d., mag. Robert Otorepec.

Celjsko sejmišče septembra na svoje razstavne prostore privabi več kot 800 neposrednih in še enkrat toliko posrednih razstavljavcev ter skupaj več kot 100.000 obiskovalcev. Je pa MOS tudi stičišče znanosti, različnih obrti, tehnologije, gospodarstva, inovacij in vsakdanjih praktičnih izdelkov.

Država partnerica
Ideja partnerskega povezovanja je v izboljšanju gospodarskih odnosov med državama in je zgodba, ki se kaže v konkretnih rešitvah in pozitivnih izkupičkih. Letošnja država partnerica je Črna gora, ki je na sejmu MOS pripravila obilo pestrega dogajanja. Sredo, 11. septembra, bodo posvetili turizmu Črne gore, četrtek bo namenjen poslovnim srečanjem in predstavitvi »Črna gora – vaš partner«, petek investicijskim projektom, sobota pa bo kmetijsko in podjetniško obarvana. Vse to bodo pospremili z zanimivim dogajanjem, predstavljanjem njihovih običajev, kulture, hrane in pijače. Kako pestro bo pod okriljem Črne gore, kaže tudi število razstavljavcev iz države partnerice, ki se je zavihtelo na več kot 40.  

»Upamo, da bosta naš nastop na MOS-u in sodelovanje s Celjskim sejmom izboljšala in okrepila že tako dobre odnose med Črno goro in Slovenijo, ne samo na področju ekonomije, ampak tudi politike in diplomacije,« pove njegova ekscelenca dr. Vujica Lazović, veleposlanik Črne gore v Sloveniji.

V ospredju kamping in karavaning
Svoboda, neodvisnost, spontanost in duh avanture so poskrbeli, da je priljubljenost kampinga in karavaninga v zadnjih letih močno narastla. Za tak način potovanja se odločajo starejši, ki se podajajo na odkrivanje mirnejših kotičkov, pa tudi mlajši, ki hrepenijo po svežih izkustvih. Kaj je pravo za vas, boste lahko spoznali od 10. do 15. septembra na MOS-u, ki bo postregel s široko ponudbo avtodomov, počitniških prikolic, šotorskih prikolic, opreme (tende, baldahini, ponjave, kamp pohištvo, kamp kuhinje …), snemljivih bivalnikov in nadgradenj, mobilnih hišk, supov, koles ipd. MOS Turizem je namreč edini in največji sejem s področja kampinga, karavaninga in turizma v Sloveniji. 

»Vsi, ki jih ta segment zanima, bodo lahko videli vse novosti kampinga in karavaninga. Smo tik po sejmu v Düsseldorfu, ki je vodilni sejem za predstavitev novosti, in kar precej jih od tam pride direktno k nam,« je o MOS Turizmu, ki postaja sejem v sejmu, povedal Otorepec.

Poleg širokega razstavnega programa se bodo lahko tisti, ki se odločajo za nakup prikolice, preizkusili na poligonu za manevriranje, omogočena bo vožnja s počitniškimi vozili po ulicah Celja, letos prvič pa bodo svoje jeklene domove na kolesih lahko na sejem pripeljale fizične osebe in jim poiskale nove lastnike. Kampingu in karavaningu bo posvečen tudi atrij sejmišča, ki bo obiskovalce vabil na pravo MOS-ovo kamping doživetje.  

Da ne bo zmanjkalo idej za izlete, pa bo MOS presenetil tudi s turističnimi novostmi in idejami za izlete in večdnevne oddihe v mestu, zdravilišču ali na podeželju. Pri razstavljavcih boste izvedeli vse o nastanitvenih kapacitetah (hoteli in zasebne namestitve), gradovih, muzejih, tematskih parkih in spontanih izletih v naravo. Ker je odličen način spoznavanja krajev in tamkajšnje kulture tudi kulinarika, pa ne bo manjkalo niti najrazličnejših degustacij za državo ali regijo tipičnih jedi, kuhanih in pečenih dobrot, tekoče čokolade in mamljivih koktajlov.

Gradnja in obnova doma
Zbiranje informacij o gradbenih in stanovanjskih rešitvah je dolgotrajen proces. Izrazito ga lahko skrajšate z obiskom sejma. To je odlična priložnost za vse, ki se podobnih projektov lotevajo v prihodnosti. Letošnji MOS Dom ponuja še večjo ponudbo lesenega stavbnega pohištva (okna, vrata), talnih oblog in lesenih stopnic, ogledali pa si boste lahko tudi senčila, ograje, vse za gradnjo hiš, kamine, peči, štedilnike, dimniške sisteme, keramiko, ogrevalno tehniko, prezračevanje, senzorno tehniko, vse za streho, tlakovce, gradbeni material in tudi opremo za vrt. 

Če se lotevate gradnje ali obnove, je pravi naslov MOS Dom. FOTO: Celjski sejem
Če se lotevate gradnje ali obnove, je pravi naslov MOS Dom. FOTO: Celjski sejem

Z zaupanja vrednimi proizvajalci gradbenih materialov se na sejmu lahko dogovorite za dobre cene, hkrati pa njihovo ponudbo tudi primerjate. Na sejmu preprosto pridobite informacije, zberete ponudbe, spoznate do okolja prijazne materiale in se hitro odločite, kaj vam ustreza. 

Za profesionalce in domače mojstre
MOS Tehnika obiskovalcem ponuja pester program opreme in ročnega orodja tako za domače mojstre kot za profesionalce. Je svet strojev, robotov, mehanizacije, profesionalnega orodja in vzdrževanja vozil. Prav tako je svet tehnologov, razvojnikov, vzdrževalcev, programerjev, obrtnikov, poznavalcev tehničnih strok in ljubiteljskih mehanikov. Tudi letos bo razstavni program kategorije opreme in materialov za obrt in industrijo nadgrajen in bogat z novostmi. 

Obiskovalci boste lahko v dvoranah K in C1 uživali ob največji ponudbi ročnega orodja blagovne znamke Milwauakee, ročnega profesionalnega orodja Bosch in Boschovega orodja za domače mojstre, ročnega električnega orodja, varilnih miz, brusno-rezalnih strojev, kompresorjev Aerfast, orodja Senco, bremenskih verig, dvižne opreme, merilnih naprav, letev, tehtnic, sevnih objemalk, osebne varovalne opreme, industrijskih čistilnih strojev in sesalnikov, visokotlačnih čistilnikov, 3D-tiskalnikov, embalaže, strojev za obdelavo lesa in še in še.

Razstavni program kategorije opreme in materialov za obrt in industrijo nadgrajen in bogat z novostmi. FOTO: Celjski sejem
Razstavni program kategorije opreme in materialov za obrt in industrijo nadgrajen in bogat z novostmi. FOTO: Celjski sejem


Poslovne priložnosti 
Poslovno-sejemski, konferenčni in mrežni dogodek MOS B2B je namenjen predvsem lastnikom in vodstvu malih in srednjih podjetij ter novoustanovljenim podjetjem. Združuje in izobražuje podjetnike, pripomore k pridobivanju novih strank in vzpostavljanju poslovnih stikov tudi na tujih trgih, s čimer lahko bistveno skrajša čas za izvažanje izdelkov ali storitev na tuje trge. 

Na MOS B2B se lahko seznanite z vsemi novostmi na področju poslovanja, se močno povežete z državo partnerico, ki je letos Črna gora, in izkoristite edini prostor, ki vam na enem mestu ponuja združenih toliko poslovnih priložnosti. Organizatorji letos pričakujejo 150 tujih in slovenskih podjetij iz vsaj petih držav in več kot 300 individualnih sestankov.

Na sejmu MOS lahko najdete nove poslovne priložnosti. FOTO: Celjski sejem
Na sejmu MOS lahko najdete nove poslovne priložnosti. FOTO: Celjski sejem


Sejemska nostalgija
Razdelane kategorije ponudbe bo zaokrožila, kot se za sejem s tradicijo spodobi, ponudba izdelkov široke potrošnje po ugodnih cenah. Kategorija MOS Plus ohranja delček tistega, česar smo bili včasih na sejmih vajeni in nas po tihem še vedno navdušuje. Tako boste lahko našli gospodinjske in medicinske pripomočke, izdelke domače obrti, dodatke za dom in vrt, darila, konfekcijo, kolesa, prehrano in še marsikaj po ugodnih sejemskih cenah. Čarobni kraj, kjer se lahko pripravite na prijetna presenečenja.

Številne izdelke boste na sejmu dobili po znižanih cenah. FOTO: Celjski sejem
Številne izdelke boste na sejmu dobili po znižanih cenah. FOTO: Celjski sejem


MOS-ove brezplačne svetovalnice
Sejemsko dogajanje zaznamujejo sejemski popusti in ugodnosti razstavljavcev, obiskovalci pa lahko izkoristijo tudi številne brezplačne nasvete neodvisnih strokovnjakov. V Celjskem sejmu tudi na 52. MOS-u nadaljujejo projekt MOS-ovih svetovalnic, ki so bile v preteklosti zelo dobro sprejete. Obiskovalci lahko na sejmu pridobijo nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev iz Eko sklada. 

Udeležite se lahko svetovanj o ogrevanju s toplotnimi črpalkami, o tem, kakšni so primeri napak pri gradnjah in primeri dobre prakse, bo spregovorila Carmen Hladnik Prosenc, da boste izvedeli vse o novogradnji energijsko učinkovitih lesenih hiš, bo poskrbel Jernej Markelj. V sklopu MOS-ovih svetovalnic bodo predstavljeni fasadni sistemi za energetsko sanacijo fasad in na kaj morajo biti investitorji pozorni pri tem, učinkovita raba električne energije in smiselnost investicije v gradnjo sončne elektrarne in električnega avtomobila ter prezračevanje pri obnovah stavb in novogradnjah. Če vas zanima tudi, ali se sončna elektrarna splača, kako sanirati objekt skoraj zastonj, kako lahko znižamo stroške za energijo s preprostimi ukrepi, potem po odgovore na MOS Dom.

Na sejmu lahko pridobite nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev iz Eko sklada. FOTO: Celjski sejem
Na sejmu lahko pridobite nasvete o učinkoviti rabi energije in uporabi obnovljivih virov energije od neodvisnih svetovalcev iz Eko sklada. FOTO: Celjski sejem


MOS-ovi podjetni talenti
V družbi Celjski sejem že vrsto let pogumnim in inovativnim mladim podjetnikom ponudimo priložnost, da se predstavijo v družbi skoraj 1500 neposredno prisotnih razstavljavcev iz 33 držav. Akcije smo se lotili tudi letos.

Na osmem natečaju za MOS-ove podjetne talente so komisijo prepričali: 
-    Simplaner, Tara Drev, s. p. (s Simplanerjem – rokovnikom z uporabno vsebino, ki jo uporabnice dejansko uporabljajo in jim olajša načrtovanje obveznosti), 
-    Beesmetic, Medeni butik Č'bela, d. o. o. (z Beesmetic – linijo naravne medene kozmetike), 
-    Naravno zdrav pes, Majdi Kosi, s. p. (s konceptom Naravno zdrav pes – naravni izdelki za zdravje psov Pasji kokos in Pasji česen), 
-    Konopljina CBD-smola, GOLDMA, d. o. o. (s konopljinim izvlečkom (smolo) – popolnim izvlečkom industrijske konoplje, ki vsebuje celoten spekter kanabinoidov in terpenov ter dosega visoke vrednosti CBD-ja), 
-    TISHLER, Nejc Leskovar, s. p. (s TISHLER Handmade Wooden Eyewear – ročno narejenimi lesenimi očali), 
-    GO4GOAL, d. o. o. (z inteligentno zasnovanimi športnimi nogavicami GO4GOAL – nogavicami, ki poskrbijo za zaščito in najboljše razmere pri fizičnih naporih za izboljšanje športnikovih zmogljivosti),
-    noprintZ, Fin4Green, d. o. o. (z noprintZ – platformo, ki račune namesto v denarnico hrani na portalu uporabnika).

Uspešno v Sloveniji
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Advantage Austria Ljubljana s partnerji mrežo zbornic New Alpe Adria in Enterprise Europe Network v okviru 52. MOS-a v Celju organizirata tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje z naslovom Uspešno v Sloveniji, ki bo v četrtek, 12. septembra 2019.

Gre za tradicionalno srečanje, ki vrata odpira tudi tistim, ki ne razstavljajo na sejmu MOS, je povedal mag. Otorepec in dodal, da se na srečanje skoraj vsako leto prijavi več kot sto podjetij iz okoli 15 držav. 

Mednarodno poslovno srečanje ponuja priložnost mikro, malim in srednjim podjetjem za promocijo podjetja, povezovanje, mreženje, pridobitev novih poslov, možnost novih poslovnih priložnosti, izmenjavo izkušenj in informiranje o poslovnih priložnostih v regiji Alpe-Adria. Podjetja si bodo lahko izmenjala izkušnje in razvile nove poslovne ideje ali projekte.

Na MOS-u se bodo odvijala mednarodna poslovna srečanja. FOTO: Celjski Sejem
Na MOS-u se bodo odvijala mednarodna poslovna srečanja. FOTO: Celjski Sejem
   
Dogodek je namenjen podjetjem, ki delujejo na področju gradbeništva, elektroindustrije, elektronike in mehatronike, avtomatizacije in merilne tehnike, raziskav, razvoja, prenosa tehnologij, strojev za obdelavo in oblikovanje kovin in orodij, kovinske industrije, obnovljivih virov energije, lesne industrije, plastike, živilske industrije, turizma in logistike ter transporta.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je na današnji novinarski konferenci še dodatno osvetlil pomembnost sejma: »Mnogi danes kupujemo izdelke in ponujamo svoje storitve na spletnih straneh. Moram povedati, da smo obrtniki in podjetniki zaznali, da ljudje radi vidijo, kaj kupujejo, da ne kupujejo mačka v žaklju. Ravno takšni dogodki, kot je MOS, dajejo priložnost stika med obrtniki, podjetniki in kupci.«

Vse od plastike do kovine na enem mestu
Člani Sekcije kovinarjev in plastičarjev pri OZS bodo predstavili široko paleto svojih izdelkov in druge ponudbe. Predstavitev izdelkov, storitev ter tudi poslanstva sekcije kovinarjev in plastičarjev na splošno bo na enem mestu, kjer se bo vsebinsko dopolnjevala in obiskovalcem ponudila kar največ informacij o produktih in storitvah obeh dejavnosti.

Razstavljalo bo več kot 25 razstavljavcev, pri katerih bodo obiskovalci sejma na razstavnem prostoru lahko prejeli informacije o zobnikih, gredeh, rezkanju, struženju, panelih, reduktorjih, strojegradnji, zobnikih, dvižnih pripomočkih, bremenskih vrveh, verigah, izdelavi (ne)kovinskih predmetov, vzmeti, vzmetnih izdelkov in izdelkov iz žice ter pločevine, o razvoju in proizvodnji plastičnih izdelkov ter še in še.

Znanstvena in gospodarska sfera z roko v roki
V okviru projekta Stičišče znanosti in gospodarstva Ministrstev za izobraževanje, znanost in šport se bodo na MOS-u predstavile glavne raziskovalne institucije v Sloveniji. Potencial in proces ustvarjanja inovacij prevečkrat ostajata za štirimi stenami, zato bodo institucije svoje delo predstavile širši javnosti. Na ogled bodo vrhunske tehnologije s področij mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, bionike, nanotehnologije, vesoljske tehnologije in še številnih drugih, potekala pa bo tudi predstavitev novodobnih poklicev, izobraževalnih programov, sodobnih tehnoloških procesov, visokotehnoloških inovacij in sodobnih tehnologij.

»Namen tega projekta je, da se poskuša najti stična točka med izobraževanjem in gospodarstvom. Uspelo nam bo namreč samo, če bomo povečali dodano vrednost našega gospodarstva, za kar pa so potrebne raziskave, razvoj in novi izumi, ki se jih lahko spravi v proizvodnjo in potem proda z dodano vrednostjo v tujino. Le v povezavi znanosti z gospodarstvom lahko država napreduje,« je pojasnil mag. Otorepec.

Prvi slovenski satelit
Letošnje dogajanje pa bo še posebej popestrila predstavitev prvega slovenskega satelita Trisat, ki so ga razvili člani laboratorija za informacijske sisteme Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in raziskovalci podjetja SkyLabs, d. o. o. Satelit bo predvidoma 9. septembra ponesla raketa iz Francoske Gvajane. 

Z gospodarsko diplomacijo na tuje trge
V okviru 52. MOS-a bo v petek, 13. septembra, potekal že 9. Dan gospodarske diplomacije. V okviru dogodka Z gospodarsko diplomacijo na tuje trge bodo predstavljene prihodnje aktivnosti gospodarske diplomacije. Dogodek je namenjen predstavnikom slovenskih podjetij ter veleposlanikom in ekonomskim svetovalcem tujih držav, akreditiranim v Sloveniji. Začel se bo z nagovorom članice upravnega odbora Celjskega sejma Nine Ermenc Pangerl, nagovorom podpredsednika Vlade RS in ministra za zunanje zadeve RS dr. Mira Cerarja ter nagovorom ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo RS Zdravka Počivalška. Na dogodku bodo svoje aktivnosti in instrumente predstavili tudi nekateri akterji, ki skupaj z gospodarsko diplomacijo predstavljajo podporno okolje slovenskim podjetjem pri njihovi internacionalizaciji. 

»Eden od možnih načinov za krepitev sodelovanja med državami je spodbujanje podjetij na različnih mednarodnih prireditvah, sejmih in podobno, kot je vsako leto tudi MOS v Celju,« pove državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Franc Vesel in doda: »MOS je lahko odlična priložnost za začetek lepe skupne zgodbe.«

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije