KOALICIJA?

Šarec bo predlagal Tonina

Se je NSi pridružila Listi Marjana Šarca? 
Fotografija: Se je NSi pridružila levim strankam? FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Se je NSi pridružila levim strankam? FOTO: Jure Eržen, Delo

LJUBLJANA – Marjan Šarec bo za predsednika državnega zbora predlagal predsednika NSi Mateja Tonina, poroča Slovenska tiskovna agencija, Delo pa dodaja, da bo Tonin vodenje državnega zbora prevzel začasno. Podrobnosti o tem, ali je Janezu Janši ali Marjanu Šarcu uspelo sestaviti koalicijo, še ni. 

Ustanovna seja novega državnega zbora se je začela ob 11. uri. Osmi sklic bo na začetku sicer vodil najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik (SAB).  

Prvo opravilo državnega zbora je bila izvolitev predsednika in podpredsednice mandatno-volilne komisije (MVK). Poslaci so za predsednika izglasovali Jožeta Tanka iz SDS, za njegovo desno roko pa Tino Haferle iz LMŠ. Člani MVK so se lotili prve seje, po kateri sledi nadaljevanje seje državnega zbora, na kateri bodo potrdili poslanske mandate.

Novi člani so postali: Franc Breznik, Jelka Godec, Alenka Jeraj in Danijel Krivec (iz SDS), Lidija Divjak Mirnik in Rudi Medved (LMŠ), Matjaž Han in Bojana Muršič (SD), Janja Sluga in Igor Zorčič (SMC), Luka Mesec in Matej T. Vatovec (Levica), Jožef Horvat (NSi), Marko Bandelli (Stranka Alenke Bratušek), Franc Jurša (Desus), Dušan Šiško (SNS) in poslanec madžarske manjšine Ferenc Horváth.

Želita si sodelovanja


Preden so poslanci izvedli prvo glasovanje, pa sta zbrane nagovorila Milan Brglez, dosedanji predsednik državnega zbora in predsednik države, ki sta poslancem na srce položila, kako pomembno je sodelovanje. 

Milan Brglez se je najprej zahvalil vsem, ki s katerimi je v minulem letu sodeloval državni zbor. »Zahvaljujem se vsem za vse opravljeno delo, da nam je bilo omogočeno, da smo polna štiri leta opravljali delo zakonodajne veje oblasti. Kar si želim in česar se zavedam, je, da je parlament parlamentarne demokracije. Da lahko zastopamo vse ljudi, jih moramo spoštovati, prek samoomejevanja priti do nujnega sodelovanja,« je še dejal Brglez na kratko.

O sodelovanju je spregovoril tudi Borut Pahor, ki je dejal, da so izvoljeni od ljudi, ki imajo različne poglede na stvari. »Nihče nas nima pravice prisiliti, da spremenimo pogled na stvari.«

»Mene kot predsednika države in vas čaka nekaj skupnih nalog. Prva je oblikovanje nove vlade. Na voljo imam 30 dni, a s svojo odločitvijo ne bom odlašal, mandat bom podelil stranki, ki je na zadnjih volitvah prejela največ glasov.«  Nato je nadaljeval, da bo v pogovorih s predstavniki strank preveril, ali uživa dovolj podpore. O mandatarju namerava državni zbor obvestiti že v začetku julija, če bi ugotovil, da podporo uživa kdo drug, se bosta z Janezom Janšo znova sestala. Povedal je še, da bi v najboljšem primeru vlado dobili konec avgusta, kar pomeni, da bomo vlado s polnimi pooblastili dobili po pol leta, in dodal, da so se v tem času nakopičila številna vprašanja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije