S 600 inštrumenti obdaril že 121 šol!

Glasbenik Marko Soršak - Soki nadaljuje odmeven projekt. Za bobnarske palice prijela tudi kočevska ravnateljica Sonja Veber.
Fotografija: Darilo šoli, bobni in kitara FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić
Odpri galerijo
Darilo šoli, bobni in kitara FOTOGRAFIJE: Milan Glavonjić

Učenci in učitelji Osnovne šole Stara Cerkev so se na glasbenem dogodku družili v šolski telovadnici, v večjem delu snidenja so se predstavili prav oni sami, sredi programa, ki so ga oblikovali skupaj z učitelji, pa se jim je pridružil Marko Soršak - Soki, bobnar rockerske skupine Elvis Jackson. Zgovorni Štajerec, znan tudi kot vodja edinstvenega projekta, v okviru katerega je v šestih letih z glasbenimi inštrumenti, z vložkom donatorjev, opremil že 121 slovenskih osnovnih šol. Pred leti je glasbila podaril tudi OŠ Fara, OŠ Zbora odposlancev in Ob Rinži v Kočevju, šolski band v OŠ Stara Cerkev pa je razveselil z bobni in kitaro z ojačevalnikom.
Kočevski glasbeniki in Soki s čekom
Kočevski glasbeniki in Soki s čekom

»Z novimi inštrumenti mladim generacijam omogočamo večjo kreativnost, socializacijo in ustvarjanje v moderni glasbi. Projekt je res veliki zalogaj, saj smo doslej podarili okoli 600 različnih kitar, klaviatur, tolkal in ozvočenja, želimo pa si, da bi stopili v večino drugih osnovnih šol v Sloveniji. Navsezadnje je ta projekt prinesel veliko lepega, tudi boljšo interakcijo med učitelji in učenci. Prav tako rastejo novi šolski bandi, ki nastopajo tudi zunaj zidov stavb učenosti, ne gre pa prezreti niti dejstva, da tako ustvarjalci glasbe pridejo do novih delovnih mest,« je o vzgibih, ki so ga kot nadarjenega glasbenika spodbudili pomagati učencem, da zgodaj stopijo v svet glasbe, ki govori zgolj en jezik, razložil Soki.
Bobnala je tudi ravnateljica Sonja Veber.
Bobnala je tudi ravnateljica Sonja Veber.

A pri tem je začutil tudi nekaj grenkobe. Na obdaritvi šole na Hrvaškem, ko je bil na notnem zvezku natisnjen rotarijski pozdrav z dvema prstoma, so ga pri nas označili za satanista. To je težko prenašal, a so mu ob strani stali prijatelji, to so glasbeniki, podjetja, študentski klubi, posamezniki, pomoči države pa žal ni.
 

Darilo bivših učencev


Sredstva za nakup inštrumentov v višini tisoč evrov je podarilo šest kočevskih glasbenih skupin, in sicer Pankeroschi, The Over Drive Cats, Zippo, R.I.P., No Comment in Kante, nabrali so jih na lanskem, izjemno obiskanem koncertu Godba po Godbi – 25 let. Z njim so se spomnili dobrih starih časov pred četrt stoletja, ki so jih preživeli v prostorih stare gimnazije in takratnega glavnega iniciatorja ter mentorja Slavka Rančigaja. Andrej Jasenc, eden od nastopajočih na tem koncertu, ki je dal vetra v jadra zimzeleni kočevski glasbeni sceni, je kakopak zadovoljen, da so stopili skupaj.

»Presenečeni smo bili nad rekordnim obiskom našega večurnega brenkanja in seveda izkupičkom. Tisoč evrov smo dali v posebno kuverto kot naš prispevek šoli, ki smo jo nekateri tudi obiskovali, za nakup inštrumentov,« Andrej ni skrival zadovoljstva. Med glasbenimi vložki je Soki pokazal bobnarske veščine, v teh so se preizkusili tudi učenci, palice pa je vzela v roke ravnateljica Sonja Veber in ni skrivala zadovoljstva nad darilom. To bo učence, ki so sicer vključeni v številne kulturne dejavnosti, zagotovo še bolj pritegnilo h glasbeni ustvarjalnosti.


»Na šoli, ki jo v 17 oddelkih obiskuje 286 učencev, imamo otroški in mladinski pevski zbor, neobvezni izbirni predmet umetnost, obvezni predmet za učence od sedmega do devetega razreda ansambelsko igro, v okviru nadarjenih ustvarjamo šolski band, s temi inštrumenti, ki so nam res manjkali, ga bomo kot interesno dejavnost dopolnili,« načrtuje Vebrova. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije