RAZVADE, RAZVADE

Razkrivamo: vzgojiteljico zasačili s cigareto v roki

Tako je s kajenjem na delovnih mestih v izobraževalnih zavodih.
Fotografija: Nekateri poklici so za kadilce bolj prijazni, drugi manj in med temi so poklici v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V zaprtih prostorih in na zunanjih površinah, kjer se opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja, je uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov strogo prepovedana. FOTO: Alešš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Nekateri poklici so za kadilce bolj prijazni, drugi manj in med temi so poklici v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V zaprtih prostorih in na zunanjih površinah, kjer se opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja, je uporaba tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov strogo prepovedana. FOTO: Alešš Černivec, Delo

LJUBLJANA – Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci v izobraževalnih zavodih so odgovorni za varnost otrok ves čas bivanja otrok v zavodu. Držati se morajo obsežnih in strogih pravilnikov, kot kažejo podatki inšpekcij, pa jim včasih, kar je sicer redko, tudi spodleti. Eden takih primerov je kajenje, razvada, ki se ji kadilci težko odrečejo med delovnim časom.


Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov med drugim pravi, da je kajenje prepovedano v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih. Kajenje je prepovedano tudi v prostorih, ki po tem zakonu ne štejejo za zaprte prostore, če so del pripadajočih funkcionalnih zemljišč objektov, v katerih se opravlja dejavnost vzgoje ali izobraževanja. Prav tako v prostorih, kjer se opravlja dejavnost vzgoje in izobraževanja, niso dovoljene kadilnice.

Izrečeni dve globi: vzgojiteljici in perici vrtca

Zdravstveni inšpektorat je do oktobra obravnaval eno prijavo kršitve, v letu 2017 tri in v letu 2016 prav tako tri prijave, ki so se nanašale na kršitev prepovedi kajenja na površinah vrtcev, osnovnih šol in srednjih šol. Izključno na vrtce se je nanašala le prijava iz letošnjega leta, ki pa je bila utemeljena. Kot so nam pojasnili, sta bili izrečeni dve globi po 125 evrov. Ena je bila izrečena vzgojiteljici, ena pa perici vrtca. Inšpektorat za delo, ki nadzira spoštovanje prepovedi kajenja v delovnih prostorih in pri posameznikih, je v letih 2017 ugotovil štiri kršitve, letos eno. 


Nadzore v izobraževalnih zavodih opravljajo tudi mimo prijav, in sicer so doslej leta 2018 opravili okoli 90 nadzorov, v letu 2017 okoli 140 in v letu 2016 okoli 120, a kot kaže, večjih število glob ni bilo izrečenih. Za kršitve so predvidene globe za pravno osebo od 4000 do 33.000 evrov, za odgovorno osebo od 800 do 2000 evrov, za samostojnega podjetnika in osebo, ki opravlja dejavnost, od 1600 do 8000 evrov in za posameznika, ki kadi v prostoru, kjer je kajenje prepovedano, 125 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije