ZMEDA

Razkrivamo, ali smete k staršem v drugo regijo, če nimate aplikacije

Veljajo novi ukrepi. Veste, kaj smete in česa ne? Imamo odgovore.
Fotografija: V štirih regijah lahko prehajate meje svoje občine, če imate aplikacijo, v ostalih regijah še vedno velja omejitev na občino bivanja. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
V štirih regijah lahko prehajate meje svoje občine, če imate aplikacijo, v ostalih regijah še vedno velja omejitev na občino bivanja. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zadnje delno sproščanje nekaterih ukrepov je med Slovenci povzročilo kar nekaj zmede. Nekatere sprostitve ukrepov veljajo za celotno državo, večina pa le za trenutno štiri regije, ki imajo nekoliko boljšo epidemiološko sliko; Gorenjska, Obalno-kraška, 
Osrednjeslovenska in Goriška.
 

Celotna Slovenija

  • javni prevoz potnikov v omejenem obsegu ob doslednem izvajanju higienskih priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
  • dovoljeno obratovanje vseh vrst žičniških naprav ob upoštevanju priporočil NIJZ (v manjših zaprtih žičniških napravah (krožne kabinske žičnice, do 6 potnikov) dovoljen prevoz enega potnika, izjema bodo osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih. Na nihalni žičnici in vzpenjači bo potrebna medosebna razdalja najmanj 1,5 m, prav tako bodo izjema osebe, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali so sicer v tesnih stikih)
  • sproščeno je izvajanje higienske nege, cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice, bančne in zavarovalniške storitve.


 

Štiri regije z boljšo epidemiološko sliko

Poleg ukrepov, ki se odpravljajo oz. omilijo na območju celotne države, v štirih regijah velja še:
  • lahko se gibljete med občinami v posamezni izmed štirih epidemiološko ugodni regij, pogoj je naložena aplikacija #OstaniZdrav. Gibanje med temi štirimi regijami še vedno ni dovoljeno! Še vedno pa tudi v teh regijah veljajo ostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja. Odlok velja do vključno 23. decembra 2020.
  • dodani sta novi izjemi iz prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter se dodatno dovoljuje:
    - prodaja oblačil in obutve v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno,
    - odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila in obutev, pri čemer pomerjanje oblačil in obutve ni dovoljeno; prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo športno opremo in prodajaln z motornimi vozili.
 
Preberite tudi:

Veste, kam lahko greste, če živite v teh štirih regijah?



Nekatere dejavnosti, ki so bile zadnje tedne zaprte, se odpirajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Nekatere dejavnosti, ki so bile zadnje tedne zaprte, se odpirajo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kljub tem pravilom pa obstaja precej nejasnosti. Nekatere je med gostovanjem v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija skušala razbliniti Alojz Sladič, vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije, in zdravstvena inšpektorica Deana Potza, ki sta odgovarjala na konkretna vprašanja gledalcev.

Gledalko Alenko, ki nima pametnega telefona in si ne more naložiti aplikacije, je zanimalo, ali lahko samo z izjavo prestopi mejo občine, da bi šla do svoje bolne mame, ki potrebuje pomoč.
Odgovor Sladiča: Razlog je že sam po sebi olajševalna okoliščina oz. izjema iz odloka. Za to opravilo gospa ne potrebuje aplikacije. se pa zavedamo težav, ki bodo nastopile v drugih situacijah, ko ne bo drugega utemeljenega razloga oz. izjeme, ko bo oseba brez t. i. pametnega telefona in bo prikrajšana glede tega gibanja.

Gledalec Maksi je imel vprašanje, ali sankcionirajo ljudi, ki objavljajo fotografije zabav na socialnih omrežjih?
Odgovor Potze: Tudi sami poskušamo temu slediti, a je tega veliko. Dobivamo tudi prijave s strani občanov in zadeve raziščemo. V nekaterih primerih, če ugotovimo, da gre za dejansko neko namero, da se nagovarja ljudi, da ukrepov ne spoštujejo, gre lahko tudi za sum storitve kaznivega dejanja. take primere naznanimo organom pregona, policiji in tožilstvu.

Gledalca Roberta, ki dela v velikem podjetju, kjer delajo tudi tujci, ki odhajajo domov in se vprašajo ob ponedeljskih s potrdili. Zanimalo ga je, a li taka potrdila zadostujejo?
Odgovor Sladiča: Če zaznamo kršitve na delovnih mestih obveščamo o tem delovni inšpektorat.

Gledalec Martin z Dolenjske bi želel na Žale, a ne more, ker nima potrdila, prav tako pa zaradi starega telefona ne more naložiti aplikacije.
Odgovor Sladiča: Dodatno pojasnilo glede aplikacije: trenutno je njena uporaba vezana na prehajanje znotraj ene regije. Gospod bi za Žale lahko uveljavljal katero izmed izjem, ki so navedene, npr. pogreb. če te izjeme ni, ne bi pomagala niti aplikacija, trenutno potovanje iz druge regije v osrednjeslovensko ni možno.
​Policisti ne smejo pregledovati in ne bodo pregledovali telefonov. Zadostovalo bo, če boste policisti pokazali zaslon telefona z aplikacijo. Jemanje policistov telefonov v roke, še manj pa brskanje po telefonu ni dopustno.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije