NA 21. MESTU

Raziskava o pismenosti: slovenski 15-letniki boljši od Hrvatov in Avstrijcev

Objavljeno 03. december 2019 13.14 | Posodobljeno 03. december 2019 13.23 | Piše: Ma. M.

OECD vsake tri leta preverja in primerja pismenost učencev po vsem svetu. Slovenija je visoko na lestvici pri vseh treh elementih.

Pismenost oziroma kompetence slovenskih 15-letnikov so dobre. FOTO: Blaž Samec, Delo
Slovenija je obarvana zeleno. Pravzaprav edina izmed sosednjih držav, potem ko je OECD (Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj) razkrila rezultate raziskave bralne, matematične in naravoslovne pismenosti 15-letnikov. Zelena barva države pomeni, da smo nad povprečjem OECD. Slovenski učenci so zasedli 21. mesto. V raziskavo PISA 2018 je bilo vključeno 79 držav in 600.000 učencev.

image
Raziskava PISA 2018, OECD, kaže, da je Slovenija visoko med 79 državami. FOTO: OECD

Pri bralni pismenosti, ki je bila glavna točka raziskave, so od naših 15-letnikov boljši denimo tisti iz Estonije, Kanade, Finske, Irske, Koreje, Poljske ter celo ZDA in Avstralije. Slovenija se je uvrstila tik za Dansko, Norveško in Nemčijo ter pred Belgijo, Francijo, Portugalsko, Češko, Nizozemsko, Avstrijo, Švico in Hrvaško. Na repu vseh držav so Kosovo, Dominikanska republika in Filipini.

So pa pri nas velike razlike v bralni pismenosti med fanti in dekleti.

Bralna pismenost pomeni razumevanje napisanih besedil, njihovo uporabo in razmišljanje o njih z namenom doseganja lastnih ciljev, nadaljnjega razvijanja lastnega znanja in potencialov ter sodelovanja v družbi.

Tudi glede matematične in znanstvene (naravoslovne) pismenosti so slovenski otroci nad povprečjem OECD.  Pri matematiki se je v Sloveniji trend obrnil navzgor.

Deli s prijatelji