PTIČJA GRIPA

Pri žerjavu s Cerkniškega jezera potrdili nevarno bolezen

Rejce perutnine pozivajo, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Piotr Krzeslak Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Piotr Krzeslak Getty Images/istockphoto

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri poginjenem žerjavu, pobranem na Cerkniškem jezeru, potrdila visoko patogeno aviarno influenco podtipa H5N1. Rejce perutnine poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Deveti letošnji primer ptičje gripe

Gre za deveti letošnji primer ptičje gripe pri prostoživečih pticah na tem območju, so v sporočilu za javnost navedli v upravi.

O primerih ptičje gripe pri prostoživečih pticah in perutnini poročajo iz večine držav EU, bolezen je prisotna tudi v sosednjih državah, poudarjajo. V nedeljo je izbruh prijavila Hrvaška, in sicer pri puranih v Brodsko-posavski županiji.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi prek kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, naj se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in naj jih ne krmijo. Če opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, poziva uprava.

Uprava rejce perutnine ob tem poziva, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe za preprečevanje vnosa bolezni v reje.

image_alt
Ptičja gripa se širi po Sloveniji

Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oz. neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki ter živčne motnje, kot so tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije