PRVI SEPTEMBER

Preverili smo, kaj prinaša novo šolsko leto: so covid ukrepi preteklost?

Lani so bile maske na prvi šolski dan obvezne. Letos se stvari spreminjajo.
Fotografija: Prvi šolski dan se bliža. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Prvi šolski dan se bliža. FOTO: Jure Eržen, Delo

V prihajajočem šolskem letu bo znanje nabiralo skoraj 195.000 učencev in okrog 79.000 dijakov. Po treh neobičajnih šolskih letih, zaznamovanih z epidemijo, se pouk tokrat vrača v predcovidne čase, četudi brez osnovnih ukrepov za preprečevanje virusa ne bo šlo. Letošnja posebnost je spremenjen termin zimskih počitnic.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) ob prihajajočem šolskem letu kot učinkovit ukrep izpostavlja redno prezračevanje prostorov. Samotestiranje v domačem okolju priporočajo šolajočim se s simptomi, značilnimi za okužbe z novim koronavirusom, in tistim, ki so bili v stiku z okuženo osebo. Epidemiologi namreč pričakujejo, da bo potek okužb z različico omikron blažji. Minister Igor Papič je poudaril, da v novo šolsko leto »vstopamo mirno, pouk se bo izvajal v šoli, otroci in zaposleni ne bodo nosili zaščitnih mask, na šolsko leto smo vsi dobro pripravljeni«. Šole bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje.

Brezplačni testi za samotestiranje učencev in dijakov na koronavirus so na voljo od ponedeljka, 29. avgusta. Sredstva za teste bodo po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca zagotovili iz proračuna. Prevzem kompletov za samotestiranje bo mogoč v lekarnah s kartico zdravstvenega zavarovanja, tako kot je bilo tudi lani.

Starši prvošolčkov s pravico do odsotnosti

V četrtek bo šolski prag prvič prestopilo 20.797 učencev. Zakon o delovnih razmerjih zaposlenim staršem zagotavlja pravico do plačane odsotnosti z dela za spremstvo učenke oziroma učenca prvega razreda na prvi šolski dan. Delodajalec je delavcu dolžan omogočiti odsotnost z dela, delavec pa mora predložiti ustrezno dokazilo (na primer potrdilo o vpisu/potrdilo o šolanju), da bo njegov otrok v prihajajočem šolskem letu obiskoval prvi razred. 

Prvošolčki imajo povsod poseben program. Bralcem predlagamo, da pregledajo spletno stran šole, ki jo obiskuje njihov otrok.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije