KAJ SE JE DOGAJALO?

Pretresljivo cviljenje: inšpekcija razlaga ozadje posnetka

Lastnici so inšpektorji odredili takojšnjo veterinarsko oskrbo psice.
Fotografija: Psa naj ne bi pretepala, ampak poskušala ločiti psa, ki sta se stepla. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Psa naj ne bi pretepala, ampak poskušala ločiti psa, ki sta se stepla. FOTO: posnetek zaslona

Kot požar se je v četrtek razširil posnetek, ki naj bi prikazoval, kako starejša ženska s palico na vrtu pred stanovanjsko hišo pretepa psa, ob tem naj bi mu celo zlomila tačko. Odzvali sta se tudi policija in veterinarska inšpekcija, ki pa ni ugotovila nepravilnosti, kar je sprožilo val ogorčenja, saj so številni pričakovali najmanj odvzem psov ženski.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je danes pojasnila, kaj se je dogajalo. Na podlagi prijav je veterinarski območni urad Koper popoldne opravil nadzor na naslovu Razgledna ulica 42 v Kopru. V času inšpekcijskega pregleda je bila lastnica psov odsotna. Pse je prepustila v oskrbo drugi osebi in ta oseba je bila vidna na posnetku, pravijo.

Ob nadzoru je bilo ugotovljeno, da se je na vrtu pred hišo nahajala manjša psička bele barve z mladičem, starim približno dva meseca. Ob vstopu v stanovanjske prostore sta bili videni dve kovinski kletki, nameščeni v ločenih prostorih, ena od njih je bila prazna, v drugi pa sta se nahajala dva psa manjše rasti, odrasla samec in samica. Prisotna ženska je iz stanovanjskih prostorov prinesla še eno odraslo psičko manjše rasti, ki je zadnjo levo tačko držala v zraku in je pri hoji ni obremenjevala. Vseh pet psov bi lahko bilo pasme jack russell terier, pravijo na inšpekciji.



Na podlagi izjave skrbnice naj bi na vrtu pred hišo prišlo do spopada psov. Sama naj bi jih poskušala razdružiti tako, da je z eno roko prijela eno psico za zadnjo taco, z drugo roko pa je s palico poskušala razdružiti pse. Uradnima veterinarkama je omenjeno palico pokazala. Šlo je za približno šestdeset centimetrov dolgo tršo palico z mehko konico, dolgo okoli deset centimetrov. Ugotovljeno je bilo, da začasna skrbnica živali ni zagotovila ločene nastanitve nezdružljivih psov. Odrejena ji je bila takojšnja ločena namestitev psov, so sporočili z UVHVVR.

Uradni veterinarki sta vzpostavili telefonski stik z lastnico psov in ji odredili takojšnjo veterinarsko oskrbo psice in da naslednji dan, to je danes do 13. ure, na območni urad UVHVVR v Kopru predloži dokumentacijo o vseh psih, vključno z izvidom veterinarskega pregleda. Psica je bila veterinarsko pregledana istega dne (23. aprila) popoldne. 

Inšpekcijski postopek se nadaljuje. Ko bodo ugotovljena vsa dejstva in okoliščine ter pridobljeni vsi dokumenti, se bo inšpekcija glede na ugotovitve odločila o nadaljnjih ukrepih, še pravijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije