VSI BREZ PCT

Policisti ustavili slovenske maturante na Fernetičih, sledil je šok za vse

Vedno več je okužb z novim koronavirusom med maturanti po vrnitvi iz Grčije. Na Fernetičih ustavili dva avtobusa slovenskih maturantov.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo

S koronavirusom se je doslej okužilo že 97 maturantov, ki so se udeležili maturantskega izleta na grškem otoku Krf. Drugi maturanti, ki so se udeležili izleta, so prejeli karantenske odločbe. Dva avtobusa maturantov, ki so se vračali iz Grčije, so v torek policisti ustavili na Fernetičih. Nihče med njimi naj ne bi izpolnjeval pogoja PCT, poroča STA.

Na koronavirus je skupaj pozitivnih že 97 maturantov, ki so dopustovali na grškem otoku Krf. Od tega 88 iz prve skupine, ki se je v Slovenijo vrnila prejšnji teden, devet pa iz druge skupine, ki se je v Slovenijo vračala v zadnjih dneh, je za STA povedal direktor Nijz Milan Krek. Gre za podatke, ki jih je epidemiološka služba pridobila do danes zjutraj.

image_alt
Število okuženih maturantov že na 64


Epidemiologi so doslej odkrili tudi devet sekundarnih okužb. Gre za ljudi, ki so se okužili od okuženih maturantov iz prve skupine. V drugi skupini pa sekundarnih okužb epidemiologi še niso odkrili.


V izolaciji čez tisoč maturantov


V prvi skupini je bilo po Krekovih besedah 645 maturantov, v drugi pa 435. Vsi okuženi so že bili napoteni v izolacijo. Krek vse poziva, da se navodil striktno držijo in da okužbe ne širijo naprej. Vsi ostali so kot rizični stiki prejeli odločbo o karanteni.

image_alt
Maturanti prišli s Krfa, vedno več je pozitivnih: v karanteno 600 oseb


Del maturantov druge skupine se je v Slovenijo sicer v torek zjutraj vračal z dvema avtobusoma, ki sta v državo poskušala vstopiti na mejnem prehodu Fernetiči na meji z Italijo, je za STA povedal Krek. Po njegovih besedah jih je na tam pričakala policija, ki je preverila, ali vsi udeleženci izleta izpolnjujejo pogoj PCT. Izpolnjeval naj ga ne bi nihče.
 

Agencija Mondial Travel: Krek ne govori resnice


Ob tem so se odzvali tudi v agenciji Mondial Travel, kjer tako pravijo, da so bili dijaki zadnjih dveh avtobusov (96 potnikov) del večje maturantske skupine izleta na Krfu, ki je skupno štela dobrih 500 udeležencev. 
Z zadnjima dvema avtobusoma je potovalo 96 potnikov, od teh je 49 izpolnjevalo pogoj PC (preboleli ali cepljeni). 

Preostalih 47 potnikov je dne 21.8. dan pred odhodom domov opravilo testiranje in rezultati vseh testov na Krfu so bili negativni. 

Izjava direktorja NIJZ Kreka absolutno ne drži, trdijo v agenciji. V Slovenijo so se vrnili z ladjo na relaciji Igoumenitsa-Ancona in nato z avtobusom. Po navodilih NIJZ je avtobusa na mejnem prehodu Fernetiči zaustavila policija, ki je preverjala pogoje PCT.

49 dijakov je izpolnjevalo pogoj PC (torej prebolevniki ali cepljeni), ostalih 47 potnikov je imelo s seboj rezultat opravljenega HAT na Krfu.

Res pa je, da je zaradi višje sile – zamude ladje na relaciji Igoumenitsa-Ancona od opravljenega HAT testiranja na Krfu minilo več kot 48 ur; posledično so policisti teste obravnavali kot neveljavne in te dijake obvestili, da jim bo izdana odločba o karanteni. Vsem potnikom se v agenciji zahvaljujejo za potrpljenje pri obravnavi na meji, kljub temu, da so bili na poti že več, kot 24 ur, kar je bila posledica zamude ladje. Ostalim dijakom karantena ni bila odrejena. 

S Krfa so se vrnile vse skupine, saj je šolsko leto tik pred vrati. V naslednjih tednih na različne destinacije potuje še nekaj manjših skupin, ki potujejo na strokovne šolske maturantske ekskurzije; v večini potujejo z avtobusom. Protokol za te skupine bo enak kot za vse v tem poletju; izpolnjevanje pogojev za končno destinacijo kamor potujejo in izpolnjevanje pogoja PCT za povratek.

V primeru okužbe ob povratku pa strogo sledimo navodilom NIJZ in drugih pristojnih organov, so še zapisali v agenciji Mondial Travel. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije