VISOKORIZIČNI

Število okuženih maturantov že na 64

Okužbe so potrdili tudi med tistimi, ki so bili z njimi v stiku.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Matej Družnik, Delo

Število okuženih z novim koronavirusom med maturanti, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji, se je z 42 povzpelo na 64, poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz). Udeležence izleta obravnavajo kot visokorizične stike, okužbe pa naj bi sicer potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku.

Obravnava maturantov in njihovih stikov zaradi visokega števila novopotrjenih okužb s koronavirusom »poteka v najkrajšem mogočem času po potrjeni okužbi glede na zmožnost kapacitet epidemiološke službe«.

Z maturantskega izleta na Krfu se je sicer 17. in 18. avgusta vrnilo 645 mladih, med katerimi so bili tudi spremljevalci. Nijz je vse udeležence izleta, tudi spremljevalno osebje, opredelil kot visokorizične stike in jim prek elektronske pošte predlagal karanteno.

Pred tem se je sicer po ponedeljkovih navedbah direktorja Nijz Milana Kreka 28 dijakov že samoprijavilo. Na današnje vprašanje o tem, koliko dijakov je izpolnilo izjavo o seznanitvi s karanteno, pa so odgovorili, da s tem podatkom ne razpolagajo.

Kot so še odgovorili na poizvedovanja o izvajanju karantene, so nadaljnji postopki glede izdajanja karantenskih odločb v pristojnosti ministrstva za zdravje, nadzor nad njihovim izvajanjem pa v pristojnosti zdravstvene inšpekcije.

Preberite še:

image_alt
Krek sporočil slabe novice, toliko maturantov je že okuženih


image_alt
Maturanti prišli s Krfa, vedno več je pozitivnih: v karanteno 600 oseb

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije