ODZIV

Po škandalu se je oglasil Žižek, kritikom sporoča: »Moral bi biti še bolj oster«

Na otvoritveni slovesnosti Frankfurtskega knjižnega sejma je nastopil najbolj znani slovenski filozof in požel burne odzive.
Fotografija: Slavoj Žižek. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Slavoj Žižek. FOTO: Leon Vidic/delo

O burnih odzivih nekaterih na torkov nastop slovenskega filozofa Slavoja Žižka na otvoritveni slovesnosti Frankfurtskega knjižnega sejma, je slovenski filozof Mladen Dolar za STA menil, da je pravzaprav škandalozno, da je iz tega nastal škandal.

Mladen Dolar. FOTO: Jože Suhadolnik 
Mladen Dolar. FOTO: Jože Suhadolnik 

Kot je še dodal, Žižkov govor v nobeni točki ni bil protiizraelski in antisemitski, prav tako je tudi enoznačno obsodil nedavni Hamasov napad.

Dolar je še povedal, je bil Slavoj Žižek naprošen s strani sejma, da spregovori o nedavnem dogajanju na Bližnjem vzhodu, tako da to ni bilo nepričakovano, prav tako so se bližnjevzhodnega konflikta dotaknili tudi vsi govorici pred njim.

Slovenski filozof je le postavil nekdaj dodatnih vprašanj

Tako nemški politiki kot Žižek so povedali prvo stvar, ki jo je nujno treba povedati, da je nedavni napad Hamasa brez presedana, da je brutalen, da nima nobenega opravičila in so ga vsi enoznačno obsodili. Za razliko od Žižka so se nemški govorci pri tem ustavili, slovenski filozof pa je postavil nekdaj dodatnih vprašanj, je še povedal Dolar.

image_alt
Žižek Štefančiču: »J*** se, pust mi to!«

Dejstvo je, da ima bližnjevzhodni konflikt zelo dolgo zgodovino in prav to zgodovino je potrebno imeti v mislih. »Če se ne bomo zavedeli te zgodovine in sprememb, ki so nastale v diskurzu o tem konfliktu skozi desetletja, je ta konflikt dejansko nerešljiv,« je opozoril Dolar.

Na vprašanje, ali bi lahko odziv nemške politike povezali z zakoreninjenim občutkom krivde, je Dolar odgovoril, da je gotovo, da je antisemitizem nevralgična točka nemške zgodovine, da posledično vsi v trenutku dokazujejo pravoverstvo in da so na pravi strani. Ob tem pa pozabijo povedati stvari, ki jih je potrebno povedati, je sklenil Dolar.

Direktor sejma: »Vesel sem, da smo poslušali govor do konca, čeprav nam morda ni bil všeč«

Organizatorji Frankfurtskega knjižnega sejma pa so danes posredovali besede direktorja sejma Juergena Boosa, ki je po Žižkovem govoru spontano prevzel besedo in nagovoril zbrane. 

image_alt
Slavni filozof Slavoj Žižek: »No, pa kje je sedaj ta Balkan?« (VIDEO)

Boos je po Žižkovem nastopu povedal: »To je svoboda izražanja. In takšna, kot je, mora ostati, to je zame pomembno. Mislim na to skupnost in rad bi rekel, da smo vsi ena skupnost in da govorim v njenem imenu: Obsojamo nasilje. Ljudje smo in razmišljamo po človeško. Človeško na izraelski in palestinski strani. Zelo pomembno je, da smo si enotni pri obsodbi nehumanosti in nasilja. Mislim, da ste v tem vsi z menoj. In vesel sem, da lahko to povemo na tem mestu.«

In še: »Prav tako sem vesel, da je nekdo prekinil govor. To mora biti mogoče. Vesel sem, da smo poslušali govor do konca, čeprav nam morda ni bil všeč. Celo če ga obsojamo, je pomembno, da drug drugemu prisluhnemo.«

Odzivi večinoma izjemno pozitivni: »S tem smo v bistvu dosegli tisto, kar smo želeli. Smo vidni in smo tukaj«

Direktorica Javne agencije za knjigo RS (Jak), pod vodstvom katere poteka častno gostovanje Slovenije na letošnjem FKS, Katja Stergar je v izjavi za STA povedala, da so odzivi večinoma izjemno pozitivni ter da so bili ljudje večinoma zelo navdušeni nad slovenskimi govorci na odprtju sejma, veliko zanimanje vlada tudi za slovenske knjige.

image_alt
Žižek »provocira«: Rusija ponuja svet brez hinavščine

Sokurator programa Slovenije kot častne gostje Miha Kovač je dodal, da so medijski odzivi zelo dobri, Žižkov govor pa je deležen tako pozitivnih kot negativnih kritik, o njem se zelo veliko piše. »S tem smo v bistvu dosegli tisto, kar smo želeli. Smo vidni in smo tukaj,« je povedal Kovač.

Žižek ničesar ne obžaluje

Na reakcije svojega govora na torkovi otvoritveni slovesnosti ob začetku Frankfurtskega knjižnega sejma, na katerem je Slovenija častna gostja, se je odzval tudi Slavoj Žižek sam in poudaril, da ničesar ne obžaluje. Meni, da bi moral biti še bolj oster.

Kot je povedal v izjavi za RTV Slovenija, bi moral na tistega, ki je prekinil njegov nastop, zavpiti nazaj, »ti si največji podpornik antisemitizma v Nemčiji«, ker prav tak odnos bo okrepil antisemitizem.

Kot je še dodal, je šlo za odgovor »teh lažnih filosemitov«, a večina zasebne pošte, ki jo dobiva, je drugačna, napadajo da ga lažni levičarji, je še povedal.

Ob tem se je tudi vprašal, komu je nedavno služil napad Hamasa, ker, kot je menil, je objektivno služil najtrši roki v Izraelu. Ob tem je spomnil, da so Izrael še pred dvema, tremi meseci pretresale velike demonstracije, a je zdaj tega konec.

»Jaz dejansko mislim, v moji viziji imate Hamas in Netanjahujevo vlado, v kateri sedi Itamar Ben-Gvir, od Izraela obsojen kot terorist, in na drugi strani Hamas. To je ena os, na drugi strani so normalni ljudje,« je še povedal Žižek in dodal, da ga je pri vseh reakcijah »streslo to«, da niti ena stvar, ki jo je izrekel v torek, ne bi bila že izrečena v liberalnih, zahodnih, izraelskih medijih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije