OBTOŽIL JE IZRAEL, LJUDJE SO ZAPUŠČALI DVORANO

Slovenski filozof poskrbel za škandal v dvorani: to je njegov govor, ki je razburil (VIDEO)

Slavoj Žižek je govor na Frankfurtskem knjižnem sejmu začel z besedami: »Počakajte z aplavzom. Na koncu ne boste ploskali«
Fotografija: Slavoj Žižek. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Slavoj Žižek. FOTO: Leon Vidic, Delo

V Frankfurtu je potekala slovesnost ob odprtju 75. Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS), na katerem je Slovenija častna gostja. V programu je med drugim nastopil filozof Slavoj Žižek in s svojo neposrednostjo poskrbel za manjši incident v dvorani.

Tako kot preostali gostje se tudi Žižek ni mogel izogniti najnovejšemu dogajanju na Bližnjem vzhodu. Med drugim je dejal, da je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar edina omenila besedo Palestina, medtem ko so ostali politični gostje govorili le o Hamasu. 

Žižek je med drugim dejal, da brez knjig ni rešitve za Gazo, Izrael pa je, kot je citiral zgodovinarja in pisatelja Yuvala Hararija, na poti k temu, da postane diktatura. Omenil je tudi, da so Palestinci razumljeni kot problem. Takrat se je iz občinstva sprožil očitek, da relativizira problematiko, a se je odzval, da tega ne počne.

Protestno odkorakal frankfurtski župan

Med drugim se je Žižku postavil po robu komisar za antisemitizem Uwe Becker, ki je, po pisanju nemškega Zeita, med govorom večkrat odšel iz dvorane in Žižka obtožil, da relativizira zločine Hamasa. 

Posamezni obiskovalci in sodelujoči na odprtju so glasno protestirali ob Žižkovem govoru in zapustili dvorano, kar so mnogi opisali za neprimerno.

Glavni urednik Cankarjeve založbe Aljoša Harlamov, ki je poročal iz dvorane, je dejal, da je v znak protesta odkorakal župan Frankfurta Mike Josef, član judovske skupnosti v Nemčiji. »Tudi mnogi drugi so zapustili dvorano in prej poskušali prekiniti govor. Žižek je razburjeno opozoril na prazne besede o dialogu, ki smo jih poslušali v prejšnjih govorih,« je zapisal Harlamov. 

»Ne glede na to, kaj si mislite o Žižku, njegov govor o dogajanju v Gazi na otvoritvi Frankfurtskega knjižnega sejma v kontekstu nemškega prostora, ki je še pred nekaj minutami ploskal enačenju kritike države Izrael z antisemitizmom, je pogumen in nujen,« se je strinjal Harlamov in poudaril tudi pomembne besede predsednice države: »Tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar je z govorom diplomatsko, a nedvoumno pozvala k spoštovanju mednarodnega prava v Gazi ter brez mahanja in populizma govorila o pomembnosti knjige za demokracijo.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije