SMETIŠČE ZGODOVINE

Piknikov, kot ji poznamo, ne bo več, prihajajo velike spremembe

To so plastični izdelki, ki bodo do leta 2021 prepovedani.
Fotografija: Zbogom, plastika za enkratno uporabo. FOTO: Mavric Pivk, Delo, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Zbogom, plastika za enkratno uporabo. FOTO: Mavric Pivk, Delo, zaslonski posnetek

STRASBOURG – Evropski poslanci so z veliko večino podprli direktivo o prepovedi plastike za enkratno uporabo do leta 2021, da bi s tem zmanjšali onesnaževanje v morjih.


Čiščenje ogorkov bodo plačali proizvajalci


Po novi zakonodaji bodo tudi stroške pobiranja izgubljenih ribiških mrež v morju nosili proizvajalci in ne ribiči. Zakonodaja prav tako določa, da bi morale biti oznake o negativnih okoljskih učinkih odmetavanja cigaret s plastičnimi filtri na ulicah obvezne tako kot tudi oznake za ostale proizvode, na primer plastične kozarce, vlažilne robčke in higienske vložke.


Prepovedani plastični izdelki ...


Na seznamu plastičnih izdelkov, ki bodo z letom 2021 na evropskih prodajnih policah povsem prepovedani, so: plastični pribor za enkratno uporabo (vilice, noži, žlice in jedilne paličice), plastični krožniki za enkratno uporabo, plastične slamice, plastične vatirane palčke, plastične palice za balone ter oxo-biorazgradljiva plastika in posode za hrano ter kozarci iz ekspandiranega polistirena.

V posameznih trgovskih verigah je opaziti, da se postopoma že pripravljajo na strožjo direktivo in, denimo, plastične slamice postopoma zamenjujejo s papirnatimi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije