VRH EPIDEMIJE?

Peti val se umirja, toda Krek je sporočil skrb vzbujajoče številke

V drugem delu vala naj bi se okužilo še 300.000 ljudi.
Fotografija: Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Direktor NIJZ Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

Številke nakazujejo, da se peti val epidemije koronavirusa počasu umirja, da smo dosegli vrh, kar so pred dnevi napovedali tudi pri IJS, toda to še ne pomeni, da je kritično stanje okužb že mimo in da je čas za sproščanje ukrepov.

image_alt
So statusu prebolevnik šteti dnevi? Ihan pravi, da omikron ustvari šibko imunost

»Zdaj se bo število okuženih počasi zniževalo, od 1. januarja do danes se je okužilo več kot 300.000 ljudi. V drugem delu vala pa se bo okužilo znova 300.000 ljudi. Zato je treba povedati, da smo še vedno na zelo visoki stopnji nevarnosti okužbe,« je za Radio Slovenija napovedal direktor NIJZ Milan Krek. Različica omikrona BA2 je namreč po njegovem še bolj kužna. Na petkovi novinarski konferenci je sicer Nuška Čakš Jager z NIJZ dejala, da podatki kažejo na to, da se bližamo boljšemu scenariju. »A vendar ves čas poudarjamo, da je v vse to, kar se predvideva, težko vkalkulirati delovanje virusa. Nihče ne ve, kaj bo virus naredil, kako bo naredil in kdaj bo to naredil.«

Na intenzivi 117 bolnikov

V petek so ob 4030 PCR-testih in 115.994 hitrih antigenskih testih potrdili 11.680 okužb z novim koronavirusom. Po oceni NIJZ je v Sloveniji trenutno 197.304 primerov aktivnih okužb. Na navadnih oddelkih je zaradi covida 19 hospitaliziranih 508 bolnikov, na intenzivnih oddelkih pa 117.

image_alt
V petek potrdili 11.680 novih primerov

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije