MOČAN VETER

Oranžni alarm za del Slovenije

Na delu je močan veter.
Fotografija: Močan veter podrl drevo na avtomobil. FOTO: Bralec Boris
Odpri galerijo
Močan veter podrl drevo na avtomobil. FOTO: Bralec Boris

Agencija Republike Slovenije za okolje je izdala opozorilo zaradi močnega vetra. Za severovzhod so izdali oranžno opozorilo, za preostalo Slovenijo pa velja rumeno. Napovedujejo tudi veter do maksimalne hitrosti od 70 do 85 km/h. 

»Veter lomi veje in lahko podira nekatera drevesa, lahko odnaša kritino s streh. Veter nekoliko ovira cestni promet ter otežuje gibanje,« so zapisali.

Arso svetuje, da zaprete vrata in okna, pri gibanju na prostem pa se izogibajte nevarnih mest. Ne hodite v bližini streh in dreves, bodite pozorni na morebine predmete, ki bi jih veter nosil po zraku. Avte parkirajte na dovoljšni razdalji od hiš in dreves. Prenehajte z deli na višini in ne popravljajte škode med nevihto. 

Priporočajo tudi previdnost v prometu, bodite pozorni na ležeča drevesa ali morebitne druge ovire.

Spremljajte meteorološka obvestila in morebitna opozorila ter informacije, ki jih posredujejo pristojne službe in organi.

To so današnja opozorila zaradi vetra. FOTO: Arso
To so današnja opozorila zaradi vetra. FOTO: Arso

Popoldne bo dež od zahoda zajel vso Slovenijo, vetrovno bo. V torek bo spremenljivo s posameznimi plohami in nevihtami.

Na Koroškem in Savinjskem veter že podira drevesa

V Črni na Koroškem je veter že povzročil nekaj težav. Podrl je nekaj dreves na ceste, vendar so že odstranjena. Poškodoval je tudi že eno streho. Gasilci so na delu tudi v Solčavi in Mozirju, kjer s ceste na Lepo njivo odstranjujejo drevesa.

Po poročanju MMC RTV Slovenija je v Robanovem kotu v občini Solčava vrtinčast veter podiral drevesa, več ur je bila zaprta cesta med Ljubnim ob Savinji in Lučami. V Robanovem kotu v občini Solčava je veter podrl številna drevesa ob cesti in hišah, ki pa niso bile poškodovane. V Logarski dolini je veter razkril streho na hlevu.

Nevarnost plazov večja

Geološki zavod Slovenije opozarja, da je zaradi napovedanih povečanih količin padavin in namočenosti tal povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov. Zaradi namočenosti tal bo povečana nevarnost za nastanek zemeljskih plazov ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile. To velja za severozahodno Slovenijo, čeprav do plazov lahko pride tudi v drugih delih države.

Na zavodu prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih.

Vetrovno tudi v Avstriji

Nevihtno vreme povzroča nevšečnosti tudi v Avstriji. Zaradi podrtega drevja je zaprtih več vest. Civilna zaščita pa je med drugim za več delov avstrijske Koroške izdala opozorilo, naj ljudje ne zapuščajo domov, če to ni nujno.

O težavah poročajo iz dežel Solnograška, Štajerska in Koroška. Na avstrijskem Koroškem imajo največ težav na območju Karavank, kjer je med drugim zaradi vetra odkrivalo strehe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije