NOVA RAZLIČICA NA POHODU

Štrukelj predstavil presenetljiva odkritja, kmalu cepivo za omikron (VIDEO)

Izkazalo se je, da je bil omikron prisoten že marca letos.
Fotografija: Borut Štrukelj, profesor na Fakulteti za farmacijo. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Borut Štrukelj, profesor na Fakulteti za farmacijo. FOTO: Jure Eržen, Delo

V torek so tudi v Sloveniji potrdili prve primere omikrona, nove različice koronavirusa, ki stroko močno skrbi zlasti zaradi svoje velike virulentnosti, širi se namreč veliko hitreje kot ostale različice.

O omikronu je na današnji novinarski konferenci spregovoril tudi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Že marca

Štrukelj je predstavil zadnje študije molekularnega razvoja omikron seva: »Izkazalo se je, da je nastajal neodvisno od ostalih različic, kar je prvo presenečenje. Drugo: da je bil prisoten že marca letos, morda še celo prej. Značilno je, da je zelo infektiven, če ne bi imeli nobene zaščite (maske, razkuževanje), bi en človek lahko okužil od 20 do 30 ljudi. Pri delti velja, da en človek okuži od pet do šest ljudi. Po drugi strani pa je manj simptomatsko pogojen glede bolezni, ta bo torej lahko 'šla lažje skozi'. To je pozitiven scenarij, negativen pa bi bil, če bi se pojavile še nove mutacije.«

image_alt
Grozi nam novi val okužb, kakšni bodo ukrepi?

Španska gripa izzvenela ob tretjem sevu

Zanimivo je, da se mutacije ponavljajo, virus pa nima neskončno možnosti konformacije. »To nas navdaja z upanjem, da bo sčasoma izzvenel. Vendar pa obstaja tudi možnosti, da ta virus ne bo le infekt, temveč lahko povzroča tudi trajnejše posledice.«

image_alt
Pri nas je! Razkrili, kje in koliko primerov omikrona se širi po Sloveniji

Štrukelj je dodal še, da raziskovalci pri preučevanju koronavirusa posegajo tudi v podatke iz leta 1917, ko je bila španska gripa. Tedaj je tretji sev tako mutiral, da je bolezen izzvenela. »Seveda tega ne smemo pričakovati, toda če je virus zelo virulenten, bo šel po vsem svetu. Ostale različice so evolvirale, dobivale nove mutacije, stare pa so ostale. Pri omikronu pa je drugače: mutacije so drugje, veliko jih je na S-proteinu, nekatere se sicer ponovijo, a kot kaže, je bil ta virus prisoten že bistveno prej, preden se je razširil iz Bocvane. Imamo cepiva in zdravila, lahko ugibamo, zdravljenje pa imamo na voljo.«

Kmalu tudi cepivo za omikron

Cepivo proti omikronu že izdelujeta farmacevtski družbi Moderna in Pfizer. Štrukelj je pojasnil, da gre za precej enostaven in hiter postopek: v genom vgradijo mutacije. Morda pa odobritev podati še EMA. »Nove različice cepiva za omikron že izdelujejo, toda za zdaj je tega premalo. Potrebno bo imeti dober način razdelitve, ko bomo dobili cepivo,« je dejal. V sedmih tednih naj bi farmacevtska družba že lahko izdelala nekaj milijonov odmerkov, nato mora počakati še na odobritev. Govora je tako o približno treh mesecih, Štrukelj pa pri tem opozarja, da je nekaj milijonov odmerkov premalo.

image_alt
Velika akcija, cepili bodo tudi ponoči

Proti omikronu se kot učinkovit kaže poživitveni odmerek, Pfizerjev naj bi učinkoval 88-odstotno, podobno Modernin, ki ga Štrukelj priporoča vsem nad 30 let, s polovičnim odmerkom pa je priporočljiv tudi za najstnike.

Drugačni simptomi

Za omikron so sicer značilni tudi nekoliko drugačni simptomi: ni znaka izgube vonja in okusa, utrujenost je večja, temperatura je lahko rahlo povišana ali ne, pojavi se občutek tesnobnosti ali nespečnosti. Simptomi so podobni simptomom prehlada.

Trenutno so v 77 državah potrdili primer omikrona, sodeč po zadnjih raziskavah, pa je ta že po vsem svetu.

image_alt
Dobre novice: to cepivo ščiti tudi pred omikronom

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije