MUTACIJA KORONAVIRUSA

Pri nas je! Razkrili, kje in koliko primerov omikrona se širi po Sloveniji

Kot kaže, je bil zjutraj potrjen prvi primer najnovejše različice koronavirusa pri nas.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Gaelen Morse, Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da so tudi v Sloveniji potrdili okužbo z novo različico novega koronavirusa omikron, poroča STA.

Janša je novico potrdil v državnem zboru, kjer se je udeležil redne seje, ko je odgovarjal na poslanska vprašanja in pobude. »Imamo določene negativnosti, kar se tiče prihodnjega gibanja epidemije. Danes smo v Ljubljani odkrili novo različico virusa.«

Vir okužb je Ljubljana

Več o tem je na novinarski konferenci povedal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec. Razkril je, da so v zadnjem presejalnem testiranju ugotovili štiri vzorce, v katerih so nedvomno dokazali, da gre za različico omikron. Gre za obdobje med 29. novembrom in 6. decembrom.

Povedal je še, da so vse štiri osebe z območja glavnega mesta, testirane so bile na vstopni točki na Metelkovi ulici v Ljubljani. Ena od oseb naj bi v preteklosti že prebolela covid. »Pred nami so težki dnevi. Verjetno je okužba lahko razširjena bolj, kot kažejo prva dejstva. Vse bi pozval k cepljenju, saj je to edina mogoča zaščita, ki nam lahko omogoči mirnejše praznične dni,« je povedal Petrovec.

»Okužba je verjetno razširjena bolj, kot je to prvo dejstvo odkrilo,« je še opozoril Petrovec. Na vprašanje, ali so te osebe virus prinesle iz tujine, odgovoril, da teh podatkov še nimajo in da bo več o tem najverjetneje znanega v sredo.

Poklukar svari pred novim valom

Zaskrbljenost zaradi pojava nove različice je izrazil tudi zdravstveni minister Janez Poklukar. »Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo mimo tega, da izgublja sapo upadanje števila okužb,« je dejal in pojasnil, da se je prejšnji teden število okužb zmanjševalo za 20–30 odstotkov na dnevni ravni, v tem tednu pa od le 10–20 odstotkov.

Glede na to, kako prenosljiva je delta in kako prenosljiv je po napovedih omikron, je Poklukar prepričan, da se bo v naslednjih dneh, tednih ali mesecih vsak državljan soočil z virusom. »Z drugimi besedami to pomeni, da od 190.000 starejših od 50 let v bolnišnicah pričakujemo od 15.000 do 20.000 hospitalizacij. Če se hkrati zavedamo, da smo v najvišjem delu četrtega vala v bolnišnice sprejeli  od 3.000 do 4.000 bolnikov, potem lahko izračunamo, da bo virus polnil bolnišnice vse tja do poletja. V zdravstvu si to težko predstavljamo in bomo to težko zdržali.«

Trenutno je od vseh 235 bolnikov s covidom 19, ki so na intenzivni terapiji, necepljenih kar 83 odstotkov. »Če bi bili danes ustrezno precepljeni in bi dosegali 80-odstotno precepljenost ali več, kot jo dosegajo najbolj razvite zahodnoevropske države, bi imeli na enotah intenzivne terapije od 40 do 70 hospitaliziranih. Vseh skupaj v bolnišnicah pa od 200 do 300 covidnih bolnikov na navadnih oddelkih.«

Omikron je na turbo pogonu

Slovenija je tako postala ena izmed mnogih držav, v katerih so že zabeležili najnovejšo koronavirusno različico, ki naj bi se širila še hitreje od trenutno prevladujoče delte. Omikron so v Evropi potrdili pretežno pri uvoženih primerih, zbolevanja po okužbi pa večinoma niso bila težka. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva. V Veliki Britaniji je medtem omikron zahteval najmanj eno življenje.

Cepivo manj učinkovito, a še vedno boljše kot hazard z respiratorji

Učinkovitost delovanja cepiva proti covidu 19 za novo različico še ni znana. Prvi rezultati sicer kažejo, da bi bilo lahko slabše učinkovito. Cepivo Pfizerja in Biontecha je po navedbah proizvajalcev proti različici omikron sicer učinkovito po tretjem odmerku.

V Sloveniji je bilo v ponedeljek pozitivnih 1.712 testov. Ob 5.111 opravljenih testih to pomeni, da je bil delež pozitivnih 33,5-odstoten. V bolnišnicah se danes zdravi 817 oseb, od tega v enotah intenzivne terapije 235. Umrlo je 11 covidnih bolnikov.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije