BOJ Z EPIDEMIJO

Grozi nam novi val okužb, kakšni bodo ukrepi?

Upad števila okužb ni več takšen, kot bi si želeli.
Fotografija: Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Zdravstveni minister Janez Poklukar. FOTO: Jože Suhadolnik

Potem ko je včeraj predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec na novinarski konferenci razkril, da so tudi v Sloveniji odkrili različico koronavirusa omikron, nam že grozi nov val epidemije. Na to je že včeraj opozoril minister za zdravje Janez Poklukar.

»Odkritje omikrona lahko napoveduje celo nov val. Ne moremo niti mimo dejstva, da zagon izgublja upadanje dnevnih okužb. Ključno je zato dosledno izvajanje vseh ukrepov, najboljši ukrep pa je takojšnje cepljenje,« je dejal Poklukar in pojasnil, da se je prejšnji teden število okužb zmanjševalo za 20–30 odstotkov na dnevni ravni, v tem tednu pa od le za 10–20 odstotkov.

image_alt
Pri nas je! Razkrili, kje in koliko primerov omikrona se širi po Sloveniji

Glede na to, kako prenosljiva je delta in kako prenosljiv je po napovedih omikron, je Poklukar prepričan, da se bo v naslednjih dneh, tednih ali mesecih vsak državljan soočil z virusom. »Z drugimi besedami to pomeni, da od 190.000 starejših od 50 let v bolnišnicah pričakujemo od 15.000 do 20.000 hospitalizacij. Če se hkrati zavedamo, da smo v najvišjem delu četrtega vala v bolnišnice sprejeli  od 3.000 do 4.000 bolnikov, potem lahko izračunamo, da bo virus polnil bolnišnice vse tja do poletja. V zdravstvu si to težko predstavljamo in bomo to težko zdržali.«

Bodo potrebni dodatni ukrepi?

Na vprašanje, ali se zaradi potrditve omikrona v Sloveniji morda obetajo dodatni ukrepi oziroma omejitve, je minister dejal, da gre za zdaj za novo informacijo ter da verjame, da bosta v najkrajšem mogočem času ponovno zasedali svetovalna skupina pa tudi epidemiološka stroka, ki bosta povedali, ali so potrebni dodatni ukrepi.

image_alt
Trampuž o tem, kdo je kriv, da se je pojavil omikron

Vodja strokovne posvetovalne skupine za covid 19 Mateja Logar je sinoči v Odmevih na Televiziji Slovenija dejala, da ne predvidevajo dodatnega zaostrovanja omejevalnih ukrepov, pozivajo pa k doslednemu upoštevanju trenutnih ukrepov, kot so vzdrževanje primerne medsebojne razdalje, uporaba mask tudi zunaj, kjer ni mogoče vzdrževati razdalje, in razkuževanje rok.

Učinkovit dodatni odmerek?

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Marta Grgič Vitek o učinkovitosti poživitvenega odmerka cepiva proti covidu 19 proti novi različici koronavirusa omikron ni želela ugibati. Dejala je, da na tem področju še ni dokončnih študij.

image_alt
Velika akcija, cepili bodo tudi ponoči

V državah članicah EU in evropskega gospodarskega prostora so do ponedeljka skupno potrdili 1.686 primerov omikrona v 23 državah, število pa se veča dnevno. Največ primerov imajo za zdaj na Norveškem, in sicer 958. Po več deset primerov so med drugim potrdili še na Danskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem, piše na spletni strani Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC).

O novi različici še ni veliko znanega. Svetovna zdravstvena organizacija je nedavno sporočila, da očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo omogoča cepivo. V Veliki Britaniji je medtem omikron zahteval najmanj eno življenje.

Cepivo Pfizerja in Biontecha je po navedbah proizvajalcev proti različici omikron sicer učinkovito po tretjem odmerku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije