PAHOR PROTI TÜRKU

Odvrgla sta rokavice: tako se je Pahor odzval na besede, da je Janšev vazal

Iz urada predsednika so sporočili, da se Pahor v vseh devetih letih zelo dosledno drži načela, da kot predsednik države vlade ne podpira in ne podira, temveč z njo sodeluje.
Fotografija: Borut Pahor in Danilo Türk. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor in Danilo Türk. FOTO: Aleš Černivec, Delo

Nekdanji predsednik države Danilo Türk je aktualnega predsednika države Boruta Pahorja označil za neke vrste vazala te vlade. Kaj na to poreče Pahor?

»Predsednik Pahor ima drugačen pogled na vlogo predsednika republike od dr. Türka. Na volitvah ga je tudi premagal. Zdaj opravlja drugi mandat. V vseh devetih letih se zelo dosledno drži načela, da kot predsednik države vlade ne podpira, ne podira, temveč z njo sodeluje. Tak je bil njegov odnos do vseh petih vlad in njihove predsednice ali predsednikov. Temu načelu bo ostal predsednik Pahor zavezan do izteka mandata,« so nam odgovorili iz urada predsednika države.

Pahor in Türk sta se za presedniški stol spopadla leta 2012. Pahor s podporo SD, Türk pa kot neodvisen kandidat, ki se je po zaključevanju svojega prvega mandata potegoval še za enega. Na volitvah ga je Pahor ugnal z okoli dvema tretjinama glasov podpore. Leta 2017 se je Pahor podal v spopad za novi mandat. Uspelo mu je, kar Türku ni, a daleč od tega, da bi bila zmaga lagodna: v drugem krogu volitev je premagal Marjana Šarca, ki so mu volivci takrat namenili 46,91 odstotka glasov podpore.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije