SLOVENIJA IMA PRVO PREDSEDNICO

Nataša Pirc Musar: Srečno, Slovenija, in lahko noč, jutri začnemo delati (V ŽIVO, VIDEO, FOTO)

Na Slovenskih novicah smo ves večer v živo spremljali razplet volitev, na katerih je Slovenija dobila prvo predsednico republike. V Ruski dači Nataše Pirc Musar veliko slavje. Oglejte si kronologijo večera v besedi, videu in sliki.
Fotografija: Poljub predsedniškega para: Nataše in prvega gospoda Aleša Musarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Poljub predsedniškega para: Nataše in prvega gospoda Aleša Musarja. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


DOGAJANJE SMO SPREMLJALI IZ MINUTE V MINUTO

22.40 Po 99,99 % preštetih glasov je končni rezultat tak: za Natašo Pirc Musar je glasovalo 53,86 % volivcev, za Anžeta Logarja pa 46,14 %. Volilna udeležba je bila 53-odstotna. Takšna pa je razporeditev glasov po volilnih enotah:

Volilna enota Št. glasov  Delež

Ljubljana Center

71.963

59,39 %

Postojna

60.627

58,15 %

Ljubljana Bežigrad

63.567

57,27 %

Maribor

53.527

52,84 %

Novo mesto

60.230

52,73 %

Kranj

59.891

52,02 %

Celje

55.242

49,44 %

Ptuj

49.352

47,69 %

Predsedniško pivo. FOTO: A. L.
Predsedniško pivo. FOTO: A. L.
22.10 Malo za šalo, malo zares: nocoj so v štabu Nataše Pirc Musar točili tudi Natašino predsedniško pivo. Dokaz:

22.04 Novi predsednici je prišel čestitat tudi prvi predsednik samostojne Slovenije Milan Kučan. To je povedal:

»Bil sem njen podpornik od vsega začetka. Prepričan sem bil, da bo s svojo iskrenostjo, vero v pravno državo, spoštovanjem do ljudi, dostojanstvom in pripravljenost na pogovor o vsem, prepričala ljudi. Očitno jih je. Prepričan sem, da bo znala vrniti ugled instituciji predsednika države, da bo vrnila avtoriteto tej instituciji. Zdi se mi, da je z njeno zmago, skupaj z zmago Roberta Goloba na parlamentarnih volitvah, v slovensko politiko vstopila neka nova generacija, obrnjena v prihodnost, neobremenjena s starimi delitvami.« Preberite več o čestitkah

Video: čestitka Milana Kučana:

Čestitke prvega predsednika Kučana. FOTO: A. L.
Čestitke prvega predsednika Kučana. FOTO: A. L.

Video: mama Nataše Pirc Musar

21.44 Pri Pirc Musarjevi smo opazili tudi bivšega predsednika Danila Türka: »To je pomembno sporočilo slovenskih volivk in volivcev. Ljudje so povedali, da hočejo nekaj novega. In Nataša Pirc Musar je simbol novega v Sloveniji. Mi imamo v teku zamenjavo generacij. Ona pripada drugačni generaciji in ima priložnost narediti drugačno Slovenijo. Sam verjamem, da bo z novo generacijo, ki zdaj prihaja na odločilna mesta, to tudi uspelo. Danes moramo gledati na stanje leta 2030 in 2050 in poskrbeti, da bo Slovenija drugačna.«

Bivši predsednik Danilo Türk. FOTO: A. L.
Bivši predsednik Danilo Türk. FOTO: A. L.

21.43 Ste vedeli, da je za Evo Irgl pravi zmagovalec Anže Logar? O tem pišemo tukaj.

Video: Eva Irgl

Video: Anže Logar

21.28 Premier Robert Golob je čestital novoizvoljeni predsednici z besedami: »Spoštovana predsednica, volivke in volivci so vas izbrali za predsednico Republike Slovenije. Čestitam vam ob izvolitvi, ki je dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Prepričan sem v najino dobro sodelovanje pri naslavljanju skupnih izzivov prihodnosti in krepitvi odprte, vključujoče družbe, ki v ospredje postavlja solidarnost in povezovanje ter v skupna prizadevanja za razvoj države v dobrobit vseh. Srečno predsednica,« se glasi Golobovo sporočilo.

Novoizvoljeni predsednici republike je čestitala tudi predsednica SD Tanja Fajon. »Vrednote socialne demokracije se krepijo,« je ocenila in dodala: »leto 2022 bo zapisano v zgodovino. Ženske prvič v zgodovini države zasedamo tri pomembne položaje.«

Video: Pavel Gantar

21.18 Uradni nagovor novoizvoljene predsednice Nataše Pirc Musar v tiskovnem središču: »Čestitam Anžetu Logarju in mu želim vso srečo. Začutila sem ga kot prijatelja, dokazala sva Sloveniji, da se da spoštljivo komunicirati. Upam, da bo Logar zadržal to retoriko; Slovenija potrebuje takšne ljudi, takšne politike. 

Ljudje so povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Ponosno bom vstopila v predsedniško palačo z zaupanjem, ki ste mi ga dali. Bom predsednica vseh. Potrudila se bom, da se bomo v politiki poenotili na strateških temah. Sem za kakovostno javno zdravstvo, varnost, manj socialnih težav, kriminala ... Želim si, da bo Slovenija država, kjer bodo starejši preskrbljeni in mladi želeli ostati. Hvala tudi vsem, ki so glasovali za Logarja: Slovenija ni volilni listič ali politična stranka, ampak čudovit mozaik različnosti. Zažarela bo v vsej lepoti, ko bomo vsi dali maksimalno za domovino. Hvala tudi članom moje kampanje, da ste verjeli vame in me podpirali. Hvala seveda Maksu in Alešu, mami in očetu, sestri – če me ne bi podpirali, vsega tega ne bi zmogla. Srečno, Slovenija, lahko noč, jutri začnemo delati.«

Video: Urška Klakočar Zupančič

20.39 »Čestitke, Nataša!« Poraženec Anže Logar je s temi besedami pravkar čestital Nataši Pirc Musar in priznal poraz.

Objem ob koncu volilne tekme: Logar in Pirc Musarjeva sta postala prijatelja. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Objem ob koncu volilne tekme: Logar in Pirc Musarjeva sta postala prijatelja. FOTO: Voranc Vogel, Delo

20.34 Slovenija ni volila enotno: v okrajih, ki so obarvani svetleje, je slavil Anže Logar

Logar je sicer zmagal v dveh volilnih enotah: na Ptuju z 52 % glasov in v Celju z dobrimi 50 % glasov. Največjo podporo je Pirc Musarjeva dobila v enoti Ljubljana Center (59 % glasov).

20.19 Penina v štabu Pirc Musarjeve je ohlajena, poroča naš dopisnik:

FOTO: A. L.
FOTO: A. L.

20.12 Prvi povolilni nagovor Nataše Pirc Musar: »Prepričana sem, da so /volivci/ prepoznali vrednote, ki jih zagovarjam, tisto, v kar verjamem, in kar si sami želijo. Po terenu so mi govorili, da si želijo neodvisne in nestrankarske kandidatke, teh strankarskih prepirov imajo vsi dovolj.« Ob tem je izpostavila, da je bilo 25 let njenega dela usmerjenega v temeljne človekove pravice, ko je delala v imenu ljudi in za ljudi. »Obljubljam vam, da bom takšna tudi ostala,« je napovedala. Zahvalila se je tudi vsem podpornikom, ki so ji pomagali v volilni kampanji. Predsedniško kandidaturo je označila za največji projekt njenega življenja, ki da ga brez njih ne bi zmogla.

Nova predsednica v objemu družinskih članov. FOTO: A. L.
Nova predsednica v objemu družinskih članov. FOTO: A. L.

Med prvimi koraki, če bo izvoljena, bosta po njenih napovedih sestava ekipe in razmislek o tem, koga najprej povabiti v predsedniško palačo in kam na prvi obisk v tujino. »S temi prvimi koraki bom seveda povedala, kakšno pot si bom skupaj z ekipo začrtala,« je pojasnila. »Lahko vam namignem, da bo eden mojih prvih korakov ta, da bom v predsedniško palačo povabila vse predsednike parlamentarnih strank«. Čas je namreč, da nehamo gledati v preteklost, da se obrnemo v prihodnost, da se poenotimo o strateških temah. »Le tako bo lahko Slovenija dosegla cilje, ki si jih je zadala. Zdi se, da včasih malce nazaduje zaradi teh strankarskih prepirov. Moja drža skozi celo življenje mi omogoča marsikomu povedati, česar sicer ne bi želel slišati, pa čeprav je iz istega svetovnonazorskega spektra,« je pojasnila. Kot je dejala, si kot predsednica želi gojiti kulturo dialoga in si prizadevati za to, da se bodo poenotili levi, desni, zeleni, rumeni, stari in mladi.

Slavje v štabu nove predsednice. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Slavje v štabu nove predsednice. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

20.10 Pirc Musarjevi je prišla čestitat tudi predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič. Od bodoče predsednice republike pričakuje tvorno sodelovanje s poslanskimi skupinami. Spomnila je na izjavo Pirc Musarjeve, da bi se rada srečala tudi s predsedniki vseh parlamentarnih strank. »Verjamem, da se bo trudila za nek konsenz, verjamem pa tudi, da bo, če bo treba tudi ostro, opozarjala, če bo oblast skrenila s tiste poti, na kakršni mora biti demokratična, moderna ustavna država,« je dejala.

Musarjeva s predsednico DZ. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Musarjeva s predsednico DZ. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

20.03 Razočaranja ni, čakamo do konca štetja glasov, volivci so se odločili kakor so se odločili. V interesu pa mi je, da vsi podpremo novega predsednika, je povedal Anže Logar. V njegovem štabu je čutiti razočaranje. Logar sicer ni povedal, kaj bo počel po porazu. 

»To je bila kampanja za,« je še dejal Logar: »Rezultat volitev bo pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence, za državljanke in državljane, govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo. Sodelujmo za prihodnost ni samo slogan, ampak je tudi način, po katerem sam kot politik razmišljam ter sem in bom deloval naprej. Pričakujem, da bo ta koncept tudi danes zmagovit,« je dejal. Kot je dodal, ima vsak, ki vstopi v politično kampanjo, sicer visoka pričakovanja, a ne čuti nobenega razočaranja. Vesel je tudi, da je današnja volilna udeležba višja kot v prvem krogu predsedniških volitev. To po njegovi oceni priča, da je kampanja za predsednika v Sloveniji prebudila dodatno zanimanje za politično razpravo. »Volivci imajo vedno prav, odločili so se, kakor so se odločili. To voljo v demokraciji vedno spoštujemo in se že veselim nadaljnjega političnega dela,« je dejal. Na novinarsko vprašanje, kaj ga čaka v prihodnje, je odgovoril, da bo najprej počakal, da bodo vsi glasovi prešteti, nato pa se bo odločil. Želi si tudi, da bi vsi podprli novega predsednika, saj da je v vsem v interesu, da verjamemo v najvišje institucije te države.

»Uspelo mu je, da je pokazal obraz desnosredinske politike, ki je zmeren, povezovalen in spoštljiv,« pa je povedala prvopodpisana pod kandidaturo Anžeta Logarja Romana Jordan.

Video izjava Jordanove:

FOTO: Voranc Vogel, Delo
FOTO: Voranc Vogel, Delo

19.51 Nataša Pirc Musar je prišla v Rusko dačo, kjer slavijo zmago kandidatke. »Ni konec dokler ni konec, a vesela sem rezultata«, so prve besede Musarjeve.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

19.39 DVK je objavil prve rezultate štetja glasovnic, ki jih lahko spremljate tudi preko naše volilne infografike v živo. Trenutno je preštetih 7,7 % glasov. Za nekaj odstotnih točk vodi Nataša Pirc Musar.

19.34 Kaj pravijo analitiki? Rezultat bo tesen, odločal bo vsak glas. Zmagovalca ta trenutek ne upa napovedati nihče. DVK sicer še ni objavil prvih rezultatov.

19.30 Naša poročevalka iz štaba Anžeta Logarja poroča o glasnih vzklikih in ploskanju, ki prihaja iz nadstropja višje, kjer je sedež Logarjeve operative. DVK sicer še ni objavila rezultatov. Smo povprašali in dobili odgovor, da  je »vzdušje zgoraj veselo in v pričakovanju prvih rezultatov«.

19.26 Video: Prva izjava Anžeta Logarja.

19.20 Video: Prva izjava Nataše Pirc Musar.

19.12 Video: prihod Nataše Pirc Musar in Biserke Marolt Meden v volilni štab Musarjeve. Slednja je povedala: »Tukaj je toliko pozitivne energije, ki se je prenesla z vseh prizorišč v Sloveniji, kjer je Nataša nastopala, in iz vseh soočenj, kjer je pokazala, da je človek, ki mu lahko zaupamo".

FOTO: A. L.
FOTO: A. L.

19.07 Anže Logar v štabu že v polnem pričakovanju prvih rezultatov.

FOTO: P. P.
FOTO: P. P.

19.00 Volišča so zaprta! Premier Robert Golob je povedal, da se veseli tega, da so bile volitve tako sproščene po dolgem času. Zdaj čakamo na prve rezultate, ki jih bo sporočila DVK.

18.45 Dogajanje je pestro tudi v štabu Anžeta Logarja. Sedma sila se zbira v kavarni Slamič; spodnji del je rezerviran za novinarje, zgoraj je štab Logarja. Opazili smo Romano Jordan in Evo Irgl

Pogostitev pri Logarju. FOTO: P. P.
Pogostitev pri Logarju. FOTO: P. P.

18.40 Med zanimivejšimi gosti smo v štabu Nataše Pirc Musar opazili Ota Pestnerja. S predsedniško kandidatko se že dolgo poznata, pravi.

Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. Opazili smo Ota Pestnerja. FOTO: A. L.
Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. Opazili smo Ota Pestnerja. FOTO: A. L.

Med gosti smo opazili tudi Natašino mamo:

Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. Opazili smo tudi Natašino mamo. FOTO: A. L.
Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. Opazili smo tudi Natašino mamo. FOTO: A. L.

18.38 V obeh štabih bodo nocoj poskrbeli, da gostje ne bodo lačni. Mize se že šibijo pod težo dobrot. Objavljamo utrinek. Te dobrote so v štabu Nataše Pirc Musar v Ruski dači:

Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. FOTO: A. L.
Utrinek iz štaba Nataše Pirc Musar. FOTO: A. L.

18.28 Takole sta danes glasovala oba kandidata:

Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik
Nataša Pirc Musar. FOTO: Jože Suhadolnik
Kandidatka Nataša Pirc Musar je ob oddaji glasovnice povedala, da bo čas do razglasitve rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige. Glasovala je v Radomljah.

Anže Logar. FOTO: Jože Suhadolnik
Anže Logar. FOTO: Jože Suhadolnik
Kandidat Anže Logar je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke. Povedal je, da bo družini potem skuhal kosilo. 

18.23 Do 16. ure je bila volilna udeležba višja kot v prvem krogu. 36,73 odstotka upravičencev je oddalo svoj glas. Razlike po Sloveniji so majhne: najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna. Več o tem pišemo tukaj.

18.15 Imamo nekaj prijav kršitev volilnega molka: Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 16.30 prejela 84 obvestil o domnevnih kršitvah

18.00 Pozdravljeni v volilnem večeru Slovenskih novic. Z vami bomo spremljali štetje glasovnic in razglasili zmagovalca predsedniških volitev 2022. Imamo poročevalca v obeh volilnih štabih, kjer v objektiv kamer lovita detajle, ki bodo še posebej zanimivi. Bodite z nami!

VIDEO v ŽIVO:

Dogajanje v medijskem središču

Volilni štab Nataše Pirc Musar

Volilni štab Anžeta Logarja

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije