PREDSEDNIŠKE VOLITVE 2022

Slovenija izbira novega predsednika: Do 16. ure višja volilna udeležba kot v prvem krogu

Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 41 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik

Po današnjem glasovanju v drugem krogu volitev predsednika republike bo znano, kdo bo v prihodnjem petletnem mandatu na vrhu države nasledil Boruta Pahorja. Volivci so lahko oddajo glas oddali za enega od kandidatov, Anžeta Logarja ali Natašo Pirc Musar, med 7. in 19. uro.

Volilni upravičenci, ki jih je na tokratnih volitvah nekaj manj kot 1,7 milijona, lahko danes oddajo glas na enem od 3117 volišč, ki so se odprla ob 7. uri. Odprtih je 2999 rednih volišč, 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča, tako imenovanih volišč omnia, ter 30 volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Vse do zaprtja volišč je še vedno treba spoštovati volilni molk. Prijave domnevnih kršitev inšpektorat za notranje zadeve sprejema na telefonski številki 080 2113. 

Do 16. ure 36,73-odstotna volilna udeležba

Do 16. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 622.317 volivk in volivcev oz. 36,73 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 38,61-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, in sicer 33,63-odstotna.

V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 16. ure 34,78-odstotna. Na predsedniških volitvah leta 2017 se je medtem glasovanja do 16. ure v drugem krogu udeležilo 30,45 odstotka volivk in volivcev, v drugem krogu predsedniških volitev leta 2012 pa 35,86 odstotka.

Na predčasnem glasovanju je v drugem krogu predsedniških volitev glasovalo več kot 76.900 volivk in volivcev, v prvem krogu pa približno 67.900.

Kot je v izjavi v medijskem središču dejal predsednik DVK Peter Golob, je po podatkih okrajnih volilnih komisij volilni okraj z najvišjo udeležbo Škofja Loka 2, kjer je bila volilna udeležba do 16. ure 48,03-odstotna. Najnižja pa je bila volilna udeležba v Piranu, in sicer 25,31-odstotna.

Sicer današnje volitve na vseh voliščih potekajo normalno, brez kakršnih koli posebnosti, je še dodal Golob.

Delni neuradni izidi današnjih predsedniških volitev se bodo po Golobovih napovedih v sistemu DVK začeli prikazovati okoli 19.30, izid današnjega glasovanja pa bo predvidoma znan okoli 21. ure ali morda malo prej, je še dodal Golob.

16:44 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 16.30 prejela 84 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 41 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah in družbenih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike. Za 43 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se sicer nanaša na aktivnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

13.41 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 13. ure prejela 66 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 33 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

12.47 Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Ob deveti uri zvečer namerava poklicati novo predsednico ali predsednika republike in v neformalnem pogovoru začeti načrt tranzicije do 22. decembra, ko bo ta formalna. Nasvetov za zmagovalca današnjega drugega kroga predsedniških volitev nima, saj je prepričan, da sta oba kandidata že med kampanjo ugotovila, da je funkcija predsednika zahtevno, a lepo delo.

Po desetih letih Pahor s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali. Pri tem ga je vodil moto, da je naloga državnika iskati prijatelje povsod po svetu. »Tudi ena poglavitnih kritik na račun mojega dela, da naj bi se premalo oglašal, ni predmet mojega obžalovanja,« je dejal. Morda bi lahko več govoril, vendar potem morda ne bi bilo spomenika sprave na Kongresnem trgu, prekopa posmrtnih ostankov mrtvih iz Hude jame, vrnitve narodnega doma v Trstu, stiska rok dveh predsednikov pred spomenikoma na Bazovici, skupne obeležitve stoletnice koroškega plebiscita in 10 let procesa Brdo-Brioni, je naštel.

12.05 Kandidatka za predsednico republike Nataša Pirc Musar je po oddaji glasu v današnjem drugem krogu predsedniških volitev pozvala volivke in volivce, da odidejo na volišča. Sicer pa bo čas do razglasitve predčasnih rezultatov preživela mirno, morda ob branju knjige. Pirc Musarjeva, ki je na volišče prišla v spremstvu svojega moža, je predvolilno kampanjo ocenila kot zahtevno, vesela pa je, da se je okrog nje zbralo veliko srčnih ljudi.

Pirc Musarjevi so v neprecenljivo pomoč bili prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama, je dejala novinarjem po oddaji glasu na volišču v Radomljah. FOTO: Jože Suhadolnik
Pirc Musarjevi so v neprecenljivo pomoč bili prostovoljke in prostovoljci, ki se jim je danes zahvalila za vso podporo. Ti bodo v volilni štab zvečer prinesli torte, medtem ko je po prvem krogu torto spekla sama, je dejala novinarjem po oddaji glasu na volišču v Radomljah. FOTO: Jože Suhadolnik

12.42  Do 11. ure je v drugem krogu volitev predsednika republike glasovalo 248.333 volivk in volivcev oz. 14,66 odstotka volilnih upravičencev, so sporočili z Državne volilne komisije. Najvišja udeležba je bila v volilni enoti Kranj, in sicer 15,9-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Ptuj, in sicer 13,45-odstotna. V prvem krogu predsedniških volitev je bila volilna udeležba do 11. ure 13,63-odstotna, na predsedniških volitvah leta 2017 pa se je glasovanja do 11. ure v drugem krogu udeležilo 12,31 odstotka volivk in volivcev.

»Torej je volilna udeležba tokrat v drugem krogu višja kot v prvem krogu, kar mislim, da se v zgodovini Republike Slovenije še ni zgodilo,« je v izjavi za medije v Ljubljani dejal predsednik volilne komisije Peter Golob. Iz tega sklepa tudi na višjo končno udeležbo, okrog 50-odstotno ali morda še nekoliko več. V te številke niso zajeti podatki o glasovanju na predčasnih volitvah, na katerih je glasovalo 4,8 odstotka volivcev, je dodal.

10.24 Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel v petek opolnoči, do danes do 10. ure prejela 47 obvestil o domnevnih kršitvah, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava 24 zadev, za katere obstaja sum kršitve volilnega molka.

10.10 Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev in podporo strank SDS, SLS in NSi, je na volišče na Parmovi ulici v Ljubljani prišel v družbi svoje partnerke in dobro razpoložen. Preostanek dneva bo po svojih besedah preživel v krogu družine. »Danes pakiramo, hčerka jutri odpotuje za tri dni na tabor, se že zelo veseli, skuhal bom kosilo in dan preživel v krogu družine,« je povedal.

Logar je na vprašanje kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je 'zadnjič brcnil mimo', si pa želi, da bi bila čim višja. FOTO: Jože Suhadolnik
Logar je na vprašanje kakšno volilno udeležbo pričakuje, je odgovoril, da si ne upa podajati napovedi, saj je 'zadnjič brcnil mimo', si pa želi, da bi bila čim višja. FOTO: Jože Suhadolnik

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije