IZKLJUČITEV

Odleteli Brglez razkril morebitni razlog za nenadno izključitev

Želel je kandidirati za predsednika stranke SMC.
Fotografija: Milan Brglez. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Milan Brglez. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik DZ Milan Brglez je v pogovoru v oddaji Svet na Kanalu A potrdil, da je predsedniku stranke SMC Miru Cerarju predlagal sklic kongresa stranke, na katerem bi sam nastopil kot kandidat za predsednika stranke. Kot je dejal, se mu zdi povsem mogoče, da je bila ta napoved eden izmed razlogov za njegovo nedavno izključitev iz stranke. Pri tem je potrdil, da samega sklepa o izključitvi iz stranke še ni prejel. Izpodbijanja sklepa ne izključuje, a se mu to zdi malo verjetno, saj bi to potem postalo »tragikomedija«. To, da so ga izključili iz stranke, ocenjuje kot »neumno piar potezo«. Kot je dodal, pa je takšno potezo Cerarja in njegovega ožjega kroga na neki točki absolutno pričakoval.

SMC v koalicijo z Janšo?

Na vprašanje, ali se je z njegovo izključitvijo situacija v stranki spremenila in bo SMC mogoče požrla svoje besede ter šla v koalicijo z Janšo, zatrjuje, da je še vedno član poslanske skupine SMC, »tudi zato, da se kaj takega ne zgodi«. Brglez namreč ostaja član poslanske skupine, saj je bil na ta položaj izvoljen od ljudstva. To pomeni, da mu ne smejo prepovedati sodelovanja na sejah stranke, a sam predvideva, da bodo seje, na katerih ne bo zaželen, vseeno potekale na stranki. Brglez zanika namigovanja vodje poslanske skupine SMC Igorja Zorčiča, da naj bi bila Brglezova morebitna kandidatura za predsednika DZ zrežirana. Vse, kar je s svojo kandidaturo želel storiti, je bilo povečati možnosti za oblikovanje levosredinske koalicije, je pojasnil.

Ni se posvetoval s stranko

Brglez je komentiral tudi svojo izjavo v intervjuju za STA, v katerem je izrazil pripravljenost začasno voditi DZ, dokler se ne zaključijo koalicijska pogajanja. Ravno v času objave je bil namreč v Kamniku sestanek petih strank, na katerem so iskali izvoljivega kandidata za predsednika DZ. Na vprašanje, ali se mu je to zdel napačno izbran trenutek za tak intervju, je dejal, da ne. »Te odločitve so bile sprejete že dan, dva pred tem, zdaj so samo postale javne.« Glede intervjuja se sicer ni posvetoval s stranko, saj, kot pravi, če bi se posvetoval s stranko, v prejšnjem mandatu ne bi naredil ničesar.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije