LEVICA

Dokončno počilo na levi? Ste slišali, kako je Mesec obračunal s Kordišem?

Nekdanji koordinator Levice trdi, da se kriza stranke končuje.
Fotografija: Luka Mesec in Miha Kordiš. FOTO: S. N.
Odpri galerijo
Luka Mesec in Miha Kordiš. FOTO: S. N.

Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih DZ pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, ocenjuje nekdanji koordinator Luka Mesec. »Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo,« je poudaril. Prepričan je, da je Levica na poti h konsolidaciji.

image_alt
Miha Kordiš: Skušajo me disciplinirati in utišati

Odnosi v stranki so se namreč zaostrili predvsem pred lanskim volilnim kongresom stranke, ko je t. i. levo krilo stranke s poslancem Kordišem na čelu opozarjalo, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Mesca premika preveč proti sredini. Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, Mesec pa je dogajanje videl kot nezaupnico in se posledično odločil, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke. Vodenje stranke je zatem prevzela ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Miha Kordiš. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Miha Kordiš. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

Kot kaže, pa se napetosti v stranki tudi po menjavi vodstva niso povsem umirile. V začetku meseca je tako sledil predlog poslanske skupine mandatno-volilni komisiji DZ za razrešitev poslanca Kordiša z vseh mest v delovnih telesih DZ, katerih član je bil. Kot so pojasnili, so to storili zaradi »zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini«. Po navedbah poslanske skupine je namreč Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev neizbrane kandidatke s pritiski na ostale poslance in organe stranke.

Čez mejo dobrega okusa 

Sledilo je več razprav na organih stranke in ostre besede proti vodstvu, med drugim o "divjem kadrovanju" ter protisocialistični, protisocialni in protidelavski politiki. Iz sveta stranke je izstopilo tudi nekaj članov iz Kordiševega kroga.

image_alt
Violeta Tomić: Kordiš se je grobo spravljal name

Mesec je danes ocenil, da so notranji boji stranke v »marsikateri točki prešli meje dobrega okusa«, zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti. »Tisti, ki so stranko eno leto notranje razdvajali, uničevali, tudi s takimi nastopi, kot zdaj prihajajo v javnost, bučno odhajajo, ampak poudarek je na tem, da odhajajo,« je izpostavil. Prepričan je, da bo slednje stranki koristilo, saj ji bo omogočilo bolj mirne pogovore.

Pravi, da se kriza končuje

Na zadnjem sestanku so se po njegovih besedah že "razumno pogovorili" in se strinjali o izhodiščih pokojninske reforme, pripravljajo se tudi na evropske volitve.

Zatrdil je še, da gre pri nezadovoljstvu v stranki za manjšo skupino, ki pa da je stranko močno razdvajala navznoter. »V Levici se stanje krize končuje, stranka se konsolidira in pripravlja na naslednje izzive,« je optimističen Mesec. Glede delovanja poslanske skupine pa je dejal, da je za zdaj jasno, da so »štirje poslanci trdni, glede Mihe pa ta trenutek ne znam več povedati«.

Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo
Luka Mesec. FOTO: Jože Suhadolnik/delo

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije