V VELJAVI PCT-POGOJI ZA OBISK KINA, GOSTILN ...

Krek: Za nas počitnic ne bo, jeseni novi epidemični ciklus (VIDEO)

»V zeleno fazo bi lahko prišli v desetih dneh, najverjetneje pa v začetku junija,« pravi Milan Krek.
Fotografija: Direktor Nijz Milan Krek. FOTO: zaslonska slika
Odpri galerijo
Direktor Nijz Milan Krek. FOTO: zaslonska slika

V sredo je bilo opravljenih 4.636 PCR-testov, novoodkritih pozitivnih pa je bilo 597 (12,9 odstotka, dan prej 15,5). Opravljenih je bilo še 28.466 hitrih testov.

Aktivnih primerov je trenutno 8.632 ali 3,6 odstotka manj kot dan prej, navaja sledilnik covida 19.



V bolnišnicah je 450 covidnih oseb, 123 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrle so štiri osebe, ki so bile pozitivne na novi koronavirus.

Sedemdnevno povprečje znaša 494.
 

Vlada epidemijo podaljšala za 30 dni in uvrstila Slovenijo v rumeno fazo


Na vladni novinarski konferenci na temo koronavirusa so pred mikrofon stopili državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek in direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

 

Na novinarski konferenci so spregovorili o najnovejših odločitvah vlade in trenutnih epidemioloških razmerah. Kaj pri naša rumena faza, preberite v članku: Od sobote in ponedeljka nove spremembe: to je sprejela vlada

V zeleni fazi bodo še vedno v veljavi PCR-testi, prav tako bo treba upoštevati splošne higienske ukrepe. Še vedno bo veljala prepoved obratovanja nočnih klubov.


Spremembe odloka na kulturnem področju


V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in do števila 50. Kulturne prireditve je mogoče izvajati zunaj in znotraj ob obveznosti sedišč. Mogoča je največ 50-odstotna zasedenost sedišč skladno s pogoji Nijz z razdaljo 1,5 metra. Ob tem morajo izvajalci kulturne prireditve še naprej izvajati tedenske teste, medtem za goste veljajo pogoji PCT, torej potrdilo o prebolelosti, dokazilo o cepljenju ... Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki so na prireditvi z družinskimi člani.

PCT-pogoj ne veljajo za udeležbo pri verskih obredih.

Odpirajo se tudi kinodvorane. Posameznik kina ali drugih kulturnih prireditev ne bo mogel obiskati, če nima izpolnjenega enega od PCT-pogojev – preboleli, cepljeni in negativni.

Vlada je podaljšala dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka bo to v vseh statističnih regijah od 5. do 22. ure. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Vlada je podaljšala dovoljeni čas opravljanja gostinske dejavnosti. Od ponedeljka bo to v vseh statističnih regijah od 5. do 22. ure. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo


Spremembe odloka v gostinstvu in turizmu


V vseh turističnih regijah bodo kampi po novem lahko ponujali do 70 odstotkov razpoložljivih enot. Zdaj lahko lahko oddajajo 30 enot.



Vlada bo s ponedeljkom omogočila še obratovanje igralnih salonov in prirejanje posebnih iger na srečo med 5. in 22. uro pod pogojem, da zaposleni in gostje izpolnjujejo pogoj prebolelosti, cepljenja oziroma opravljenega testa na novi koronavirus. Igralni saloni bodo lahko ponujali do 50 odstotkov razpoložljivih zmogljivosti.



Če gost v gostinskem objektov ne bo imel izpolnjenega PCT-pogoja, pa bo to ugotovila šele inšpekcija, bo kazen plačal on in ne gostinec. Gost namreč lahko obišče gostilno, če ima PCT-pogoj, o čemer ga vpraša gostinec, a mu pogojev ni treba preverjati. Posameznik lahko obišče toaleto znotraj gostilne brez PCT-pogoja, a mora pri tem nositi zaščitno masko.


V Sloveniji upad novookuženih


Krek je uvodoma dejal, da je med okuženimi vse manj tistih, ki so starejši nad 65 let, med okuženimi pa je trenutno populacija, ki dnevno hodi v službo. Trenutni izračuni kažejo, da bo trend obolelih v naslednjih dnevih še upadal. Število novookuženih v Sloveniji počasi, položno upada.

Kdaj bo konec? V zeleno fazo oziroma pod 300 okužb na dan bi lahko prišli že čez deset dni po izračunih strokovnjakov, a najverjetneje v prvih dneh junija, je dejal Krek.

Krek o precepljenosti

Presegli smo pol milijona cepljenih (24 odstotkov) s prvim odmerkom in 250.000 z drugim (13 odstotkov populacije). Prebolelih je 192.000, če damo te v razdelek, da so že cepljeni s prvim odmerkom, imamo precepljenih 34 odstotkov ljudi. Do konca junija (od 25. decembra lani) naj bi imeli skupno imeli 2,6 milijona odmerkov cepiva, z njimi zlahka precepimo 75 odstotkov ljudi.



Prvi odmerki po regijah: najboljša goriška regija, najslabša posavska. A to se dnevno spreminja. Pfizerjevega cepiva v tekočem tednu bo 51 odstotkov, Moderne 5,8, Jansena 8,5 in Astrazenece 34 odstotkov.

Skupaj je v Sloveniji 80 cepilnih centrov. Trenutno je na cepljenje prijavljenih 78 tisoč ljudi.


Jeseni se bi virus lahko vrnil, Krek o delovnem poletju


Jeseni postanejo razmere bolj ugodne za razmnoževanje virusa, zato se bojijo, da bi razmere prešle v nov epidemični ciklus. Kot pravi Krek, te poletne počitnice zanje ne bodo poletne počitnice, temveč se bodo pripravljali na nov ciklus. Trenutna solidna precepljenost tako ne bo vplivala na virus in se bo jeseni lahko vrnil, saj je, kot pravi Krek, težko napovedati, ali bodo novi sevi in ali bodo trenutna cepiva sploh uporabna.


Kako dobro nas obstoječa cepiva varujejo pred indijsko različico?


Trenutne raziskave kažejo, da cepiva, ki so trenutno v veljavi, dobro delujejo na indijski različico in nas dobro zaščitijo.

»Kot narod se moramo zavedati, da je cepljenje ključno, če se želimo približati življenju pred epidemijo,« je poudaril Krek.



Indijska različica je vsaj toliko nalezljiva kot britanska, pravijo podatki iz Velike Britanije. Ali se bo v Sloveniji uveljavila, se bo pokazalo v naslednjih tednih, a kot pravi Tjaša Žohar Čretnik je verjetnost majhna. Med drugim tudi zato, ker smo v državi že nekoliko precepljeni in je večji delež prebolevnikov.

Pri Slovencu, pri katerem so odkrili indijsko različico, je šlo za blago obliko bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije