SPROŠČANJE UKREPOV

Končno! Konec omejitve gibanja, otroci se vračajo v šole

Slovenija je v oranžni fazi. S tem, kot smo pravilno napovedali že pred dnevi, prihajajo sprostitve. A pozor: večina jih velja od ponedeljka in ne od vikenda.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo


 

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je javnost razveselil, da s ponedeljkom velja naslednje:


– ni več omejitve prehoda med občinami, to velja tudi za statistične regije,
– ni več omejitve rekreacije le na statistično regijo. 

Pa policijska ura? V skladu z vladnim semaforjem ostaja, je jasen.​ Poudaril je, da v večini evropskih držav velja tako.

Odlok prehajanja meja začne veljati s soboto. Kaj je novega? Ljudje lahko prehajajo državno mejo na vseh mejnih prehodih, ne več na kontrolnih točkah, medtem ko meja s Hrvaško ostaja tam, kjer je bila. Uvaja se novo prilogo epidemioloških držav, kjer je epidemiološka slika slabša kot pri nas. Če se pride od tam, je treba predložiti negativni test (Španija, Portugalska in Češka, denimo).

S soboto se uvaja tudi možnost, da poleg negativnega testa PCR ali hitrega testa dokazujete svojo negativnost s potrdilom, da ste bili okuženi pred več kot 21 dnevi ali pred manj kot šestimi meseci. Tretja možnost pa je, da ste bili cepljeni, in sicer z obema dozama. Pogoj je, da mora preteči od tega, odvisno od cepiva, sedem, 14 ali 21 dni.
 

V šole se vračajo šolarji, sproščajo se nekatere športne aktivnosti


Namesto ministrice, pristojne za šolstvo, Simone Kustec se je na odru znašel državni sekretar Damir Orehovec. Zakaj tako? Na to vprašanje težko odgovorim, je dejal. Dodal je, da so se tako odgovoril, da pa je na sestanku bila prisotna.

Orehovec je potrdil, da se šolarji vračajo v šole: za učence in dijake vzhodnega dela Slovenije počitniški teden, za zahodno Slovenijo pa velja, da se v osnovne šole v ponedeljek vračajo vsi učenke in učenci. Učenci učilnic ne bodo menjali, temveč ostanejo v matičnih učilnicah (velja tako imenovani mehurček). V šole se vrača okoli 11 tisoč dijakov zaključnih letnikov in 655 vključenih v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja.

image_alt
To so odloki, ki jih je vlada v sredo podaljšala še za en teden


Interesne dejavnosti se ne izvajajo, razen če je mogoče zagotoviti, da ne pride do mešanja. Višje strokovne in visokošolski zavodi: dovoljeni bodo izpiti in seminarji do 10 udeležencev.  
 

Vrača se šport 


Za registrirane športnike se od ponedeljka dovoljuje brezkontaktna športna vadba, vendar ob upoštevanju ustrezne medsebojne razdalje. Tudi individualna športnorekreacijska dejavnost z dvometrsko razdaljo se sprošča, je dodal. Od kdaj to velja? Ukrepi se sproščajo od ponedeljka, je jasen Orehovec.

image_alt
Je ogroženo sproščanje ukrepov? Bratuševa pravi, da podatki niso spodbudni (VIDEO)

 

Presečni datum je 15. februar


Na smučišča bo po novem mogoče iti z manj kot sedem dni starim negativnim test, je za ponedeljek napovedal minister Jernej Vrtovec. Ko se odprejo šole, bo sproščen tudi javni potniški promet. A to še ni konec: za inštruktorja v avtošoli velja tridnevni negativni test, za uporabnike pa ga s 24 ur podaljšujejo na tri dni. Sprememba je tudi pri taksi prevozih: vozniki se bodo morali testirati na tri dni. Vse prej našteto začne veljati od 15. februarja.



Vlada je sprejela tudi, tako Vrtovec, da negativen test ni potreben za tiste, ki so bolezen covid 19 že preboleli ali so cepljeni. Za katere prebolele? Tiste, ki so bolezen preboleli pred 21 dnevi ali največ šestimi meseci (do vključno 12. leta ne potrebujejo negativnega testa). To bodo dokazali s potrdilom.

Poudaril je, da se ukrepe res sprošča, a da bo treba upoštevati ukrepe in biti odgovorni, sicer se utegnemo čez 14 dni spet vrniti v rdečo fazo. Bomo lahko šli smučat v drugo regijo? Da, je jasen Vrtovec.


​Nič več negativnega testa za koriščenje storitev


​​Državna sekretarka Ajda Cuderman z MGRT je javnosti sporočila, da se od 15. februarja ohranjajo enake izjeme kot do zdaj, dodajajo pa še nekatere. Z novim odlokom, torej od ponedeljka, bodo dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev (v trgovinski dejavnosti je v kategoriji izjem s pogoji test za zaposlene). Pri storitvah poslovnega izobraževanja je skladno z odpravo in zbiranjem določeno, da se jih lahko udeleži do največ 10 oseb (hkrati odlok za vse kategorije predvideva 30 kvadratnih metrov na stranko). Pomembno je, da odlok po novem ne zahteva več negativnega testa za koriščenje storitev, torej za potrošnika.



​Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o omejevanju števila oseb glede na kvadraturo. 

​Tisti, ki opravljajo storitve higienske nege, denimo pedikuro in frizerske storite, morajo imeti opravljene teste.



Kako je s testiranji zaposlenih v trgovinski dejavnosti? Podobno kot za zaposlene v vzgoji in izobraževanju se pripravlja poseben protokol za tiste, ki so zaposleni v trgovinski dejavnosti. Država bo povrnila stroške, je dejala Cudermanova in dodal, da se vsega ne da v 12 urah. Zakaj se trgovci zdaj morajo testirati, ko je bilo slabše torej, v črni fazi, pa se jim ni bilo treba? Več dejavnosti kot se sprošča, večji je pretok ljudi, je pojasnila Cudermanova: »Virus je med nami, je nalezljiv. Vsi moramo poskrbeti, če smo že dosegli oranžno fazo, da v njej tudi ostanemo.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije