KORONAVIRUS

Je ogroženo sproščanje ukrepov? Bratuševa pravi, da podatki niso spodbudni (VIDEO)

Najslabša regija je Posavska, najboljša Zasavska.
Fotografija: Maja Bratuša. FOTO: Nebojša Tejić, STA
Odpri galerijo
Maja Bratuša. FOTO: Nebojša Tejić, STA

V sredo je bilo opravljenih 5.482 PCR-testov na virus sars-cov-2, od tega je bilo pozitivnih 992 oziroma 18,1 odstotka (dan prej 17,4). Opravljenih je bilo 20.788 HAT-testov, ki so pokazali, da je pozitivnih 393 testiranih oziroma 1,9 odstotka. Skupaj je bilo torej opravljenih 26.270 testiranj, pozitivnih je bilo 1.385, je sporočila vlada. Število aktivni primerov še naprej upada in jih je 13.846 (+1.385, −1.539). Umrlo je še deset ljudi, skupaj 3.677.

V bolnišnicah se je zdravilo 828 covid pacientov (26 manj kot dan prej), od tega 157 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so odpustili 76 pacientov. Slovensko povprečje 14-dnevne incidence na sto tisoč prebivalcev je 653,3 okužbe, najslabša regija je še naprej Posavska (incidenca 827,8), najboljša pa Zasavska (530,2).


Ogroženo sproščanje ukrepov?


Podatki niso spodbudni, pravi Maja Bratuša. »Današnji podatki so nekoliko manj spodbudni. Danes smo imeli več okužb kot na enak dan pred enim tednom,« je dejala na dopoldanski novinarski konferenci in dodala, da sicer že dolgo ni bilo tako malo sprejemov v bolnišnice kot včeraj. Število sprejemov se znižuje že tretji zaporedni dan, kar pa je spodbudna novica. Počasi se znižuje tudi število pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego. 

»​Čeprav spremljamo v zadnjih dnevih boljše številke, Slovenija ostaja država z eno najslabših epidemioloških stanj v Evropi. Po podatkih Nijz imamo še vedno skoraj 14 tisoč aktivnih primerov v državi.« Pravi, da epidemije še ni konec in da bomo z njo živeli še kar nekaj časa. 

Že nekaj dni so izpolnjeni pogoji za t. i. oranžno fazo, a Slovenija uradno ostaja v rdeči, dokler vlada ne odloči drugače. Po pričakovanjih naj bi to storila danes, ko je pričakovati sproščanje nekaterih ukrepov, skrbi le pojavljanje novih različic virusa v naši okolici. Poleg britanske različice še večji razlog za skrb predstavlja južnoafriška, zaradi katere so na avstrijskem Tirolskem sprejeli zelo stroge ukrepe.

image_alt
To so odloki, ki jih je vlada v sredo podaljšala še za en teden


Vlada je sicer na sredini seji podaljšala več odlokov, odločitev o morebitnem sproščanju ukrepov, kot to predvideva prehod v oranžno fazo, pa prestavila na danes. Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin je sicer zatrdil, da se bo vlada držala semaforja, ki ga je sama postavila. Kako so se odločili, bo predvidoma znano okoli 15. ure, ko bo predvidoma novinarska konferenca po seji vlade.​ Vlada je ministrom v sredo naročila, da danes v skladu s sproščanjem pripravijo odloke, ki bodo predstavljeni popoldne, je še na dopoldanski novinarski konferenci povedala Bratuševa. 

Počivalšek pod drobnogledom inšpektorjev


Še pred tem pa sta na dopoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju v državi dobila besedo Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je povedala, da so v preteklem tednu opravili 3.762 nadzorov. Opravili so nadzor tudi v štirih vrtcih in šolah. Zaznali so nekaj posameznikov, ki se testirati niso želeli, proti njim bo sprožen prekrškovni postopek.

Opravili so nadzor pri 14 izvajalcih cepljenj in v enem primeru ugotovili neskladnosti. Pri enem izvajalcu so odkrili, da so cepili mimo nacionalne strategije.

Potza je odgovorila na vprašanje, ali so uvedli nadzor in postopek proti ministru Zdravku Počivalšku, ki je pred dnevi obiskal lokal. »Na osnovi prejetih prijav je bil v ponedeljek uveden nadzor. Postopek poteka, zato ga ne moremo komentirati.« Dejala je, da odlok o ponujanju blaga ne posega na področje poslovnih subjektov, in opozorila, da zbiranje v tem času ni dovoljeno. Napovedala je, da bodo inšpektorji v bodoče odločali o vsakem primeru posebej. Dodala pa je, da je jasno: »Vode se ne da z masko piti, to je logično.«

Pečjak je povedal, da policisti vse od začetka epidemije pa do danes v povprečju opravijo od 2.000 do 2.200 nadzorov. Spregovoril pa je tudi o tem, kaj se je dogajalo na meji in ali je minister Aleš Hojs, ko je poskušal z mamo prečkati slovensko mejo in odpotovati na Hrvaško, kršil veljavne odloke. 


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije