RAZPIS

Ministrstva kupujejo stanovanja, če jih ne dobijo, jih bodo zgradili

Kupili bi radi 41 stanovanj, največ, kar 26, v Ljubljani. 
Fotografija: Prodajate nepremičnino? Morda jo lahko prodate državi. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Prodajate nepremičnino? Morda jo lahko prodate državi. FOTO: Roman Šipić, Delo

LJUBLJANA – Funkcionarji in javni uslužbenci v državni upravi, ki so zaposleni v vladi, vladnih službah, ministrstvih, upravnih enotah in organih v sestavi ministrstev, bodo dobili nova stanovanja. Ministrstva za javno upravo (MJU), notranje zadeve (MNZ) in obrambo (MO) so objavila skupni oglas za nakup kar 41 stanovanj. Svoj stanovanjski fond nameravajo najbolj okrepiti v Ljubljani, kjer bi radi kupili 26 stanovanj, stanovanja pa kupujejo tudi v Kranju, na Obali in v Celju.
 

Policisti in vojaki se lahko obrišejo pod nosom


Namen nakupa stanovanj ministrstev je obnovitev stanovanjskega fonda.

Bi prodali nepremičnino? FOTO: MJU
Bi prodali nepremičnino? FOTO: MJU

Koliko bodo dali, ne razkrivajo


Ministrstva so oglas prvič objavila že junija, a takrat le na spletnih straneh ministrstev, konec junija pa so ga objavili tudi na nepremičninskem portalu. Koliko sredstev so pripravljena odšteti za nakup stanovanj, niso odgovorili, a glede na to, da so cene nepremičnin šle v nebo in da je v povprečju za kvadratni meter v Ljubljani treba odšteti okoli 3000 evrov ali več, nas je seveda zanimalo, koliko so pripravljeni odšteti za kvadratni meter. »Glede vprašanja o ceni na kvadratni meter pojasnjujemo, da je pridobivanje dodatnih stanovanj šele v fazi zbiranja ponudb, zato je ocena zneskov, ki jih bodo posamezna ministrstva namenila za obnovo stanovanjskega fonda, preuranjena, predvsem pa bi bila lahko v škodo interesov posameznega ministrstva in bi lahko vodila do neupravičenega višanja ponudbenih cen.«

Če jih ne dobijo, jih bodo zgradili. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Če jih ne dobijo, jih bodo zgradili. FOTO: Voranc Vogel, Delo

 

Načrt B


Imajo pa ministrstva pripravljen tudi rezervni načrt, če jim stanovanj ne uspe najti. Če jim trg ne bo ponudi tistega, kar potrebujejo, si bodo stanovanja zgradili kar sami. V pozivu za zbiranje nezavezujočih ponudb za nakup nepremičnin so zapisali tudi, da so pripravljeni kupiti zemljišča, na katerih bi gradili stanovanjske bloke.

Kakšna zemljišča iščejo? Takšna, na katerih bodo lahko postavili naslednje bloke: 
• Ljubljana, 26-stanovanjski blok: 1500 do 1900 m2;
• Kranj, 6-stanovanjski vila blok: 1000 do 1500 m2;
• Celje, 4-stanovanjski vila blok: 800 do 1200 m2;
• Obala, 5-stanovanjski vila blok: 1000 do 1500 m2.

»Gradnja na omenjenih lokacijah je alternativa nakupu stanovanj. Za zdaj še ni dokončne odločitve glede načina izvedbe investicije. Če bi pridobili ustrezno zemljišče, obstaja tudi možnost, da bi ministrstva kot investitor gradila sama,« nam je še pojasnila Režonja Utenkarjeva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije