REFERENDUM O VLADI

Mescu se smeji, čaka ga novo delovno mesto

Predmet referenduma o spremembah zakona o vladi prinaša novo sestavo ministrov, skupaj 20, tri več kot zdaj, in sicer 19 z resorjem ter enega brez resorja.
Fotografija: Volilni štab koalicije. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Volilni štab koalicije. FOTO: Leon Vidic, Delo

»Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah zakona o vladi Republike Slovenije, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 22. junija 2022?« se je glasilo referendumsko vprašanje, na katero so se lahko volivci opredelili za ali proti. Podpora zakonom je še nekoliko višja, kot je kazalo po prvih preštetih glasovnicah. Po 93,32% preštetih glasovnic je namreč 56,30 odstotka volivcev glasovalo za zakon,43,70 odstotkov pa proti.

Sprememba zakona o vladi predvideva reorganizacijo nekaterih ministrstev in ustanovitev treh novih. Vlada bi ustanovila ministrstvo za solidarno prihodnost, ministrstvo za podnebje in energijo. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa bi se razdelilo na dva resorja, in sicer za vzgojo in šolstvo ter ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Poleg tega bi se nekatera ministrstva preimenovala, spremenile bi se tudi nekatere pristojnosti posameznih resorjev. Pod okrilje gospodarskega ministrstva bi prešel šport, ministrstvo pa bi se preimenovalo v ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Zdajšnje ministrstvo za okolje in prostor bi se preimenovalo v ministrstvo za varstvo narave in prostor, zunanje ministrstvo pa v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve.

Volilvci so danes odločali še o dveh referendumskih vprašanjih, predlogu Zakona o RTV in predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Pobudnik referendumov o zakonih, ki jih je DZ sprejel na predlog vlade, je bila stranka SDS. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije