REZULTATI REFERENDUMA O RTV

Volivci so odločili: znana je usoda zakona o RTV Slovenija

Volivci so na referendumu potrdili novelo zakona o RTVS. Kaj se bo zgodilo zdaj, ko je zakon potrjen?
Fotografija: Volilni štab koalicije.  FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Volilni štab koalicije.  FOTO: Leon Vidic, Delo

Volivci so svojo voljo o noveli zakona o RTV Slovenija, da si torej želijo sprememb, izrazili na današnjem glasovanju na voliščih. Pobudnica zakonodajnega referenduma je bila stranka SDS, volivci pa so odločali o spremembi zakonov o RTV Slovenija, ki je tudi sprožil največ polemik. Po prvih delnih izidih glasovanja kaže, da je novela zakona dobila podporo. 

Po 78 odstotkih preštetih glasovnic kaže na potrditev zakona. DVK je preštel 95,75 odstotka glasovnic na referendumu o noveli zakona o RTVS. 62,51 odstotka jih je bilo za, 37,49 pa proti noveli.

Referendumsko vprašanje se je glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je Državni zbor sprejel na seji dne 21. julija 2022?

image_alt
Grims vidno razočaran, oglasil se je Janša; v štabu koalicije pa veselo (VIDEO, FOTO)

V kampanjo se je poleg koalicijskih strank Gibanje svoboda, SD in Levica vključilo veliko iniciativ in organizacij.

image_alt
Volišča zaprta: Urška in Mojca sta takole vkorakali v štab (VIDEO)

Tako je po zaprtju volišč današnji referendumski trojček komentirala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (Gibanje Svoboda).

Po prvih delnih izidih kaže na potrditev vseh treh zakonov, tudi zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o vladi.

Kakšne spremembe predvideva novela zakona o RTV?

Novela zakona o RTV predvideva spremembe vodenja in upravljanja javnega zavoda. Vlada želi s temi spremembami umakniti politiko iz RTV oziroma omejiti politični nadzor nad javnim servisom.

Spremenil bi se način imenovanja svetnikov, ki odločajo o programu radia in televizije. Programske in kadrovske odločitve je do zdaj sprejemal Programski svet RTV, v katerega 21 od 29 članov imenuje državni zbor. Trenutno je bil v veljavi zakon, ki ga je leta 2005 pripravil SDS. Po spremenjenem zakonu bi upravljanje in nadzor namesto programskemu in nadzornemu svetu prepustili enotnemu Svetu RTV Slovenija. Uvedel se bo Svet RTV s 17 člani; šest bi jih imenovali zaposleni na RTV, 11 pa institucije, kot sta predsednik republike in varuh človekovih pravic.

Spremenilo bi se vodstvo RTV Slovenija. Vodstvo zavoda trenutno sestavljajo generalni direktor, direktor radia in direktor televizije. Spremenjen zakon bi uvedel štiričlansko upravo.

image_alt
Prvič po več mesecih Janša in Golob iz oči v oči

Golobova vlada je v času kampanje poudarjala, da je temeljni namen predloga zakona zagotoviti institucionalno in programsko avtonomijo RTV Slovenija ter zaščititi novinarsko oz. uredniško neodvisnost. Medtem pa so pobudniki referenduma (SDS) menili, da gre za prikrito politizacijo in podreditev javnega zavoda vladajoči politiki. Menijo, da bi z uvedbo enotnega sveta moč odločanja pridobile nevladne organizacije, svoj glas pa bi izgubili predstavniki poslušalcev in gledalcev.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas