TRGOVINA

Mercator bo prodan Madžarom

Sberbank prodaja 40-odstotni delež v Fortenovi, ki je lastnica slovenskega Mercatorja.
Fotografija: FOTO: Blaž Samec, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Blaž Samec, Delo

Ruska Sberbank je začela prodajni postopek za nekaj več kot 40-odstotni delež v hrvaški skupini Fortenova, ki je lastnica slovenskega Mercatorja. Kupca bi menda lahko bila madžarska skupina Indotek Group, ki je nameravala tudi financirati nakup Savinih hotelov, in francoski trgovec Auchan. Madžarsko-francoski konzorcij naj bi sicer dolgoročno zanimal le trgovski del – slovenski Mercator in hrvaški Konzum, neuradno poroča Delo.si.

Sklad Indotek Group je v večinski lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellinka, ki ima po poročanju Bloomberga, tako Delo, poslovne povezave z družino madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbána. Ta je v preteklosti kazal naklonjenost do ruskega predsednika Vladimirja Putina. Sberbank, ki prodaja svoj delež v Fortenovi, je v večinski lasti ruske države.

image_alt
Madžari uničili sloves term: Številni zaposleni dobili odpoved

Če bo madžarsko-francoski konzorcij kupil Fortenovo, bi po poročanju Dela to za Mercator pomenilo, da bi posredno dobil bolj strateškega lastnika od ruskih bank. Skupina Indotek pa naj bi imela kot lastnica številnih nakupovalnih centrov in nepremičnin na Madžarskem interes za širitev v maloprodajno dejavnost.

image_alt
Odziv Počivalška na prodajo slovenskih hotelov Madžarom: To so špekulacije

»Franoski Auchan je tako za Mercator zanimiv, ker prihaja iz panoge trgovine, madžarska Indotek Group pa zaradi nameravane gradnje logističnega centra. V družbi namreč na trgu iščejo investitorja za razvoj, financiranje in gradnjo novega logistično-distribucijskega centra v Ljubljani,« še piše Delo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije