SPET KOT DUHOVNIK

Marka Rupnika, ki so ga zaradi obtožb zlorab izključili iz jezuitskega reda, sprejeli v koprsko škofijo

Rupnik lahko svobodno opravlja svoj duhovniški poklic, kar pomeni, da lahko podeljuje odvezo, opravlja duhovno vodenje in duhovne vaje.
Fotografija: Marko Rupnik.FOTO: JURE ERZEN/Delo 
Odpri galerijo
Marko Rupnik.FOTO: JURE ERZEN/Delo 

Nekdanjega slovenskega jezuita in umetnika Marka Ivana Rupnika, ki so ga zaradi obtožb zlorab redovnic izključili iz jezuitskega reda, so kot duhovnika sprejeli oz. inkardinirali v koprsko škofijo, danes poroča katoliški spletni portal Silere non possum. Po navedbah slovenskega katoliškega tednika Družina so na koprski škofiji to potrdili.

image_alt
Primer Rupnik in preiskava v centru Aletti: »posebnih kritičnih dejavnikov« niso odkrili

Škof Jurij Bizjak je tako sprejel prošnjo, ki jo je nanj naslovil Rupnik mesec dni preden je bil 9. junija izključen iz jezuitske skupnosti Družba Jezusova.

Škof Bizjak se je o njegovi prošnji posvetoval z apostolskim nuncijem v Sloveniji, francoskim škofom Jean-Mario Speichom, ter z vikarjem rimske škofije, kardinalom Angelom De Donatisom in Giacomom Incittijem, profesorjem kanonskega prava na papeški univerzi Urbaniana in sodnikom na prizivnem sodišču rimske škofije.

image_alt
Rupnik dokončno izključen iz jezuitskega reda, ampak ...

Teden dni po prejemu prošnje je koprski škof nanjo odgovoril pritrdilno. Rupnik lahko odtlej svobodno opravlja svoj duhovniški poklic, kar pomeni, da lahko podeljuje odvezo, opravlja duhovno vodenje in duhovne vaje idr.,. Dodaja, da naj bi Rupnik želel zlasti nadaljevati vodenje duhovnih vaj in ustvarjanje mozaikov.

Po poročanju Družine naj bi preostale bivše slovenske jezuite, člane Rupnikovega centra Aletti v Rimu, ki so zaprosili za izstop, po neuradnih informacijah sprejeli v celjski škofiji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije