ČEBELE

Kranjska čebela bo dobila spomenik

Številne prireditve ob 20. maju, svetovnem dnevu čebel.
Fotografija: FOTO:
Odpri galerijo
FOTO:

LJUBLJANA – Dobra tri leta so minila od nekega zgodnjega jutra 15. septembra 2014, ko se je predsedniku Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjanu Noču utrnila zamisel o svetovnem dnevu čebel, do uresničitve. Po številnih naporih naših čebelarjev, kmetijskega ministrstva in drugih so 20. decembra lani slovensko pobudo sprejeli in potrdili na plenarnem zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku.
»Letos bo maj prav poseben mesec, mesec praznovanja prvega svetovnega dne čebel,« je pred prvim praznovanjem povedal predsednik ČZS Boštjan Noč. »Po državi se že od aprila odvijajo številne prireditve, povezane s čebelarstvom in v počastitev svetovnega čebelarskega praznika. Na čebelarskih domovih, čebelnjakih in občinah marsikje že plapolajo čebelarske zastave in v maju jih bo še mnogo več. Lahko rečemo, da Slovenija že in bo še dihala po čebelarsko.«
FOTO:
FOTO:

Svetovni dan čebel, 20. maj, pa ni namenjen samo praznovanju, poudarja Noč: »Praznovanja, veselice in proslave ne bodo pomagali čebelam. Zdaj je čas za konkretna dejanja, kajti 20. maj je namenjen prav temu, da se svet zgane in da se od besed preide k dejanjem. Čebelam je treba pomagati takoj in zdaj! Barva vlade čebel ne zanima, saj hrano potrebujemo vsi, in to ne glede na politično, versko, rasno ali katero koli drugo pripadnost. Zato javno pozivam vse, prisluhnite slovenskim čebelarjem, ne zaradi njih, temveč zaradi čebel. Naslednji meseci bodo pokazali, ali so bile vse izrečene besede v zadnjih mesecih in letih iskrene ali samo lepe besede, obljube brez iskrenih želja za izboljšanje razmer za preživetje čebel.«
Tako bo ves svet že čez dva tedna slavil rojstni dan začetnika modernega čebelarstva in čebelarskega strokovnjaka na avstrijskem cesarskem dvoru Antona Janše; rodil se je 20. maja 1734 na Breznici pri Žirovnici na Gorenjskem, umrl pa 13. septembra 1773 na Dunaju.

Točno opoldne

Konec tedna med 18. in 20. majem bo izjemno pester. V petek, 18. maja, se bo v dvorani Pod Stolom v Žirovnici začela svetovna čebelarska konferenca, na kateri bodo govorili o globalnih izzivih v čebelarstvu, med drugim o opraševanju, problematiki pesticidov, pomenu uporabe čebeljih pridelkov v prehrani in apiterapiji ter skrbi za kakovost in varnost čebeljih pridelkov.
FOTO:
FOTO:

Istega dne, torej, v petek, 18. maja, se bodo preselili v Višnjo Goro, kjer bodo ob 19. uri v starem mestnem jedru odkrili spomenik kranjski čebeli, ki ima dom v okolici Višnje Gore. V bližnjem gradu Podsmreka je v 19. stoletju aktivno delovala čebelarska družina Rothschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost, ugled in razširjenost kranjske čebele v svetu. Gre za izjemno kulturno dediščino na eni strani, po drugi pa svetovno znana kranjska čebela bolj kot kdaj prej potrebuje pomoč, da jo zaščitimo in ohranimo.
Slovesnosti ob prvem praznovanju svetovnega dneva čebel se bodo nadaljevale v soboto, 19. maja, ko bo na Brdu pri Kranju potekala mednarodna ministrska konferenca, na kateri bodo spregovorili o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti. Ministri in drugi visoki gostje iz okoli 40 držav z vseh celin sveta bodo razpravljali o vlogi čebel pri zagotavljanju prehranske varnosti in boju proti lakoti ter pri zagotavljanju ekosistemskih storitev za kmetijstvo.
FOTO:
FOTO:

Prva in s tem osrednja počastitev svetovnega praznika čebel bo v nedeljo, 20. maja, točno opoldne, ki bo pod vasjo Breznica, kjer se je leta 1734 rodil Anton Janša. To bo hkrati srečanje slovenskih čebelarjev. Potekalo bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki bo tudi slavnostni govornik. Čebelarji, družine in vsi, ki želijo praznovati svetovni dan čebel, bodo lahko obiskali tudi t. i. medeno vas, v kateri bo mogoče kupiti čebelje pridelke in izdelke domače obrti na več kot 80 stojnicah.
Banka Slovenije bo v čast svetovnega dne čebel izdala priložnostni kovanec za dva evra. Gre za spominski kovanec, ki bo v rednem denarnem obtoku po vsem evrskem območju. Janez Bizjak, avtor na javnem natečaju izbranega idejnega osnutka kovanca, je navdih iskal v svetovnem dnevu čebel in svetu čebel. Za motiv je uporabil globus v obliki satovja oziroma satovje v obliki globusa. Izšel bo predvidoma v sredini maja v nakladi milijon kovancev. Izdelan bo v dveh različicah: navadno kovanje, ki bo na voljo po nominalni vrednosti dva evra za kovanec, in kovanje z visokim sijajem v plastični kapsuli, prodajna cena tega izdelka z letnico 2018 pa bo določena naknadno. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije