NUJNO BRANJE

Četrti val pred vrati: virus se bliskovito širi po Sloveniji, ena regija že rdeča

Najslabše je v jugovzhodni Sloveniji.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Leon Vidic, Delo

​Koronavirusna epidemija v Sloveniji dobiva nov zalet, se zdi. V ponedeljek je bilo potrjenih 181 okuženih s sars-cov-2, že šesti dan zapored pa beležimo večje število okuženih kot na isti dan prejšnjega tedna. Če pogledamo samo ponedeljek, se je število okuženih z novim koronavirusom povečalo za 71 odstotkov.

Na ravni države 14-dnevna pojavnost primerov novega koronavirusa, preračunana na 100.000 prebivalcev (temu rečemo incidenca), znaša 56,7. Po Evropskem centru za nalezljive bolezni (ECDC) države, ki imajo več kot 50 okuženih v 14 dneh na 100.000 prebivalcev, delež okuženih pa znaša več ali enako štirim odstotkov (v Sloveniji denimo včeraj čez 10 odstotkov), niso več zelene. Če znaša incidenca do vključno 74, so takšne države oranžne. Če znaša več, postanejo rdeče. Temno rdeče države so tiste, kjer je incidenca več ali enako 500. Iz tega sledi, da je Slovenija že odeta v oranžno barvo. Kaj pa regijsko? 

Če jo razdelamo po regijah, ugotovimo, da je po tem kazalniku najslabša jugovzhodna Slovenija – incidenca 78,8 na 100.000 prebivalcev. Več kot 50 imajo vrednost še posavska (72,4), gorenjska (72), osrednjeslovenska (70,5), obalno-kraška (64,2) in goriška (52,3) regija. Najuspešnejše, če sodimo po omenjenem kazalniku, so koroška, 7,1, savinjska, 23,2, in zasavska, 36,7. Ob predpostavki, da je tudi na ravni jugovzhodne Slovenije delež okuženih večji ali enak štirim odstotkom, to pomeni, da je ta regija že rdeča in da proti tej meji drvijo še posavska, gorenjska in osrednjeslovenska regija.

Kljub večjemu številu okuženih ni povečanja števila hospitaliziranih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije