VREMENSKA NAPOVED

Koliko snega bomo imeli za božič? Odgovarja Brane Gregorčič

Napovedi za več kot teden dni naprej pa tudi niso najbolj zanesljive, pojasnjuje Brane Gregorčič.
Fotografija: Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Branko Gregorčič. FOTO: Leon Vidic, Delo

Obdobje, ko se po radiu in televiziji vrtijo pesmi in filmi o belem božiču, je tu. Nekaj snega smo v decembru že imeli, a do božiča ni zdržal. Pri Agenciji RS za okolje (Arso) smo zato preverili, ali bo letošnji božič bel. Po pogovoru lahko rečemo, da upanje ostaja, a zdi se, da utegnemo več sreče imeti naslednje leto.

V prihodnjih dneh žal ni nobenih snežink, se pa verjetnost za padavine povečuje od 25. naprej, nam je pojasnil dežurni prognostik pri Arsu Brane Gregorčič. Čeprav nekatere amaterske napovedi kažejo, da bi še pred božičem utegnila pasti kakšna snežinka, Gregorčič to zavrača: »Kaj bo naprej, pa je diskutabilno.«

Sicer se nam obeta prodor hladnega zraka s severa, a sogovornik pravi, če se bo ohladilo, se bo po božiču. No, tako kaže evropski izračun. Ameriški kaže, da se prodor hladnega zraka utegne zgoditi na božični dan: »Z gotovostjo pa lahko rečemo, da do božiča ne bo snega.« Gregorčič je še dodal, če bodo pred prazničnim dnem kakšne padavine, utegne to biti kakšno rahlo rosenje.

Do božiča je še relativno daleč, napovedi za več kot teden dni naprej pa tudi niso najbolj zanesljive. Mogoče hladni zrak pohiti in Sloveniji prinese bel božič. Upanje ostaja. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije