NACIONALKA

Kocka je padla: znano, katerih oddaj na RTV-ju ne bo več

Svet Radiotelevizije Slovenija je potrdil okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024, ki krči število oddaj, nekatere tudi ukinja, se pa ohranjajo prenosi pomembnejših športnih dogodkov.
Fotografija: Svet Radiotelevizije Slovenija je potrdil okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024, ki krči število oddaj, nekatere tudi ukinja, se pa ohranjajo prenosi pomembnejših športnih dogodkov. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Svet Radiotelevizije Slovenija je potrdil okrnjen programsko-produkcijski načrt za leto 2024, ki krči število oddaj, nekatere tudi ukinja, se pa ohranjajo prenosi pomembnejših športnih dogodkov. FOTO: Blaž Samec

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji seji sprejel predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2024, ki ukinja Panoramo in predvsem v drugem delu leta krči število oddaj. Ohranja pa prenose pomembnejših športnih dogodkov. Sprejeli so tudi predlog finančnega načrta, po katerem bo zavod leto 2024 končal s presežkom 2000 evrov.

Ob tem so s sklepom upravi naložili, da pripravi program celostne programske, kadrovske, finančne in sistemske reorganizacije RTVS.

image_alt
Vse bolj dramatično na RTV-ju: »Danes je na vrsti Radio Ars, drugič bo morda vaša ustanova«

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić je uvodoma pojasnil, da so razmere izjemno težke, programsko-produkcijski načrt pa da so pripravili na realnih predpostavkah. V programu so po njegovih besedah ohranili vse, na kar so člani sveta opozorili na preteklih sejah. Ohranjajo tudi storitve za gluhe in naglušne ter programe o manjšinah. Dodal je, da glasbena produkcija v prvem tromesečju ne bo okrnjena, potekajo pa tudi pogovori z oglaševalci o dodatnih sredstvih.

Direktorica TV Slovenija načrt podpira, direktor Radia Slovenija pa ne 

Člana uprave Simon Kardum in Franci Pavšer pa sta povedala, da se z načrtom ne strinjata. Kardum je opozoril na današnji podpis sporazuma med vlado in socialnimi partnerji o uskladitvi plač z inflacijo v prihodnjem letu, kar bo za RTVS na odhodkovni strani pomenilo 1,9 milijona evrov več, ki niso predvideni v načrtu. Pavšer pa je opozoril, da kadrovski načrt ni usklajen z enotami, in dejal, da bodo s krčenjem programa izgubili tudi občinstvo, ki ga bodo težko pridobili nazaj.

image_alt
Nagradili tudi odstavljena RTV-jevca Krevsa in Plaskanovo

Direktorica digitalnih vsebin Kaja Jakopič meni, da je programsko-produkcijski načrt slab. Prepričana je, da bi morali digitalni razvoj krepiti, a ga z načrtom slabijo. Tudi direktor radia Mirko Štular je dejal, da načrta ne more zagovarjati, saj premočno posega v program Radia Slovenija. Dodal je, da je nevralgična točka radia kadrovski načrt, ki ni realen in skladen z načrtom produkcije.

image_alt
Po objavi našega pogovora z Valentino Plaskan na RTV Slovenija trdijo: »Izrekla je trditev, ki ni resnična«

Načrt pa podpira direktorica televizije Ksenija Horvat. Dejala je, da so med drugim zagotovili prenos poletnih olimpijskih iger, evropskega nogometnega prvenstva in kolesarske dirke po Franciji. Zatrdila je, da bodo predvsem zagotovili stabilizacijo informativnega programa in kulturo vrnili v osrednje informativne oddaje. Tudi risank bo po novem načrtu le nekaj manj kot v letu 2023.

Uprava je sicer popravljen predlog načrta svetnikom posredovala v sredo popoldne. Predvideva, da bodo oddaje zgostili v prvem polletju 2024, ko bo oddaj in filmov le malo manj kot letos, zato pa je od julija do decembra predvidenih nič nekaterih oddaj. Martič je dodal, da se bodo v prvih mesecih trudili zagotoviti dodatna finančna sredstva, da do »mrka v programu ne bo prišlo«. Pojasnil je tudi, da finančni načrt ne sme predvidevati izgube, saj je to nezakonito.

image_alt
Krčenje do konca? Na RTV-ju se ukinjata Panorama in Magnet, sodelavci v strahu in negotovosti

Člani sveta so v razpravi opozorili predvsem na zgoščevanje nekaterih oddaj in filmov v prvega pol leta, v drugem delu pa predvidenih nič teh oddaj. Svetniki so želeli zagotovilo, da se mrk ne bo zgodil, a jim Martić zagotovila ni mogel dati, saj morajo ukrepe za pridobivanje sredstev ali zmanjševanje stroškov še pripraviti. Dodal je, da zgoščevanje v prvi polovici leta pomeni tudi, da gledalci, poslušalci in bralci ne bodo občutili velikih rezov v program.

image_alt
Nejc Krevs: Kot špartansko dete so me vrgli med zveri, vendar sem preživel, in tudi tokrat bom

Sicer so pohvalili nekatere spremembe predloga, in sicer povečanje števila risank, dokumentarnih oddaj in tujih filmov ter manjše zmanjševanje števila radijskih oddaj na vseh treh radijskih programih. A opozorili, da cilji in dejanja v programskem načrtu niso usklajeni, saj se na primer želijo približati mladim, obenem pa zmanjšujejo število oddaj Male sive celice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije